Kasalj

bebaIzvor: maminosunce.hr

Što je kašalj?
Kašalj je prirodan, pozitivni obrambeni mehanizam organizma i simptom koji upozorava na mnoge bolesti – bezazlene prehlade, ali i ozbiljne bolesti dišnog sustava kao što su gripa, upala pluća, bronhitis, astma i druge. Uloga kašlja je čišćenje dišnih putova od sekreta i stranih tijela. On je refleksna reakcija izazvana podraživanjem sluznice dišnih putova sekretom, stranim tijelom, plinovima i drugim podražajima.
Kako razlikovati koristan od beskorisna kašlja?
Postoje dvije vrste kašlja u djece, koje se liječe različitim lijekovima. Stoga je važno dobro procijeniti o kakvoj se vrsti kašlja radi i koji lijek odbrati.
Kašalj je neproduktivan ili suh kada dijete ne iskašljava sekret. Ovakav kašalj nema nikakvu ulogu pa ga smatramo beskorisnim.

Kašalj je produktivan kada dijete prilikom kašljanja iskašljava sekret. Takav kašalj ima zaštitnu ulogu jer se sa sekretom iskašljavaju i uzročnici kašlja. Ovakav kašalj još se naziva i zreo kašalj.
Kada se javlja kašalj?
Kašalj kod djece može biti znak samo prehlade i začepljena nosa. Prehlada je jedna od najčešćih bolesti kod djece. Riječ je o zaraznoj bolesti koju uzrokuju virusi, a ne kao što je uvriježeno mišljenje, lagano odijevanje ili propuh. Prehlada traje tri do pet dana. Kao glavni simptomi javljaju se šmrcanje, suh kašalj, a kod djece je česta i povišena tjelesna temperatura. Kašalj je u početku prehlade obično suh, neproduktivan. Takav kašalj iscrpljuje dijete, ometa mu san, zbog čega ga je potrebno ublažiti.
Podražaj na kašalj može izazvati i udisanje prašine, strano tijelo ili tekućina u dišnim putovima, udisanje iritantnih plinova, dima, pare i magle. Čak i udisanje vrlo vrućeg ili hladnog zraka može potaknuti refleks kašlja.
Kod akutnih virusnih infekcija, kao što je gripa, kašalj je obično prvih dana suh, neproduktivan, a kasnije može postati produktivan i tada se obično kaže da je kašalj sazrio. Produktivni kašalj sprečava nakupljanje sekreta punog mikroorganizma u dišnim putovima pa je tada djetetu potrebno olakšati iskašljavanje. U tu svrhu se koriste lijekovi za poboljšanje iskašljavanja
Kada je potrebno potražiti savjet liječnika?
Ako kašalj kod vašeg djeteta traje dulje od 7 dana ili se pojavi gust sadržaj iskašljaja, odnosno drugi simptomi – loše opće stanje, ubrzano disanje ili disanje s naporom, odbijanje pića te ako temperatura traje dulje od 3 dana, potražite savjet liječnika.
Potražite savjet liječnika i ako je kašalj simptom neke teže bolesti dišnog sustava, kao što su upala pluća, hripavac ili astma.

dr.spec.ped. Dubravka Brekalo – Tomić

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!