Kofein u trudnoći opasan

Kofein u trudnoći povezan je s rizikom rođenja deteta s niskom porođajnom telesnom masom

Buduće mame i navikama u ishrani utiču na bebu (Foto O. Mališova)

Na stranicama časopisa „HealthDay” objavljen je tekst koji upozorava žene da bi bilo bolje ako bi u trudnoći povele računa o količinama kofeina koje unose u organizam. Čak i uzimanje malih količina kofeina u trudnoći može da poveća rizik od rođenja deteta s niskom porođajnomtelesnom masom, opisano je u novom istraživanju.

Britanski istraživači proučili su 2.645 trudnica, prosečne starosti od 30 godina, koje su imale niskorizične trudnoće.Njihov prosečni unos kofeina u trudnoći bio je 159 mg na dan, znatno niži od preporučenih 300 mg na dan U.K. Food Standards Agency. Čaj je bio glavni izvor kofeina (62 odsto), slede kafa (14 odsto), kola (12 odsto ), čokolada (osam odsto) i bezalkoholna pića (dva odsto).

Kod većine žena bebe su rođene u terminu s prosečnom težinom na rođenju od 3.450 g (što je oko proseka za Veliku Britaniju), dok je četiri odsto dece rođeno prerano, 0,3 odsto bila su mrtvorođena i 0,7 odsto kasno pobačena.

Stručnjaci sa univerziteta u Lidsu zaključili su da je veća količina kofeina bila povezana s povišenim rizikom od rođenja bebe s niskom porođajnom masom. Upoređujući žene koje su uzimale manje od 100 mg na dan kofeina (što je manje od jedne šolje kafe), rizik od rođenja male bebe bio je viši za 20 odsto kod žena koje su uzimale 100–199 mg na dan, i za 50 odsto kod onih koje su uzimale 200–299 mg na dan.

Upotreba kofeina u količini većoj od 100 mg dnevno bila je povezana s fetalnom redukcijom telesne mase za 34–59 g u prvom tromesečju, 24–74 g u drugom tromesečju i 66–89 g u trećem tromesečju. Učinak je bio znatan i konstantan tokom sva tri tromesečja kod uzimanja kofeina u količini većoj od 200 mg na dan. Direktna veza između kofeina i niske porođajne telesne mase bila je najizraženija kod onih žena kod kojih je metabolizam kofeina bio brži.

Trudnice bi trebalo znatno da smanje konzumaciju kofeina pre i tokom trudnoće, izjavili su istraživači. Ova studija je objavljena u časopisu „British Medical Journal”.

Studija ponovo ističe zabrinutost da bi kofein mogao da utiče na fetalni rast, ali upozorenje autora moglo bi nepotrebno da uplaši žene koje su konzumirale nešto malo kofeina tokom trudnoće, napisao je u komentaru članka profesor Jorn Olsen, s odeljenja epidemiologije University of California, iz Los Anđelesa.

Oni su sesložili da bi trudnice trebalo da smanje unos kofeina, ali da ne bi trebalo da ga zamene nezdravim alternativama kao što su alkoholna pića ili negazirani napici s puno šećera.

S. M.
Izvor: politika.rs
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!