Koliki je kapacitet stomaka bebe u prvih mesec dana?

maksimalni kapacitet bebinog stomaka

Kada mame čuju da se količina kolostruma (prvog mleka koje se stvara u grudima) mijeri kašičicama, prije nego mililitrima, često se čude i opravdano pitaju, da li ta količina može stvarno da bude dovoljna njihovoj bebi.

Kratak odgovor bi bio da je kolostrum jedina i najzdravija hrana koja je njenoj bebi potrebna u prvim danima nakon rođenja i da je njegova količina, pod uslovom da je beba redovno na dojkama, dovoljna. 

Evo i objašjenja:
Kapacitet stomaka bebe stare 1 dan je oko 5-7 ml, ili velicine klikera. Naučnici su otkrili da želudac bebe stare tek 1 dan nema sposobnost da se proširi da bi primio u sebe veću količinu hrane. Pošto zidovi stomaka bebe stare jedan dan nisu elastični višak mlijeka koji se bebi da bude vraćen nazad bljuckanjem. Mamin kolostrum je sasvim dovoljna količina za bebine prve obroke.

Već 3. dana kapacitet bebinog stomaka je narastao i može da primi 22-27ml, odnosno veličine je malo većeg klikera. Česti kraći podoji osiguravaju da beba dobija svo mlijeko koje joj je potrebno.

Oko 7. dana kapacitet stomaka bebe je oko 45-60ml odnosno veličine ping pong loptice. Kontinuirano hranjenje bebe će osigurati da  beba dobije svo mlijeko koje joj treba i da će  proizvodnja mlijeka zadovoljiti njene potrebe.

Sa mjesec dana bebin želudac je veličine 80-150ml.

maksimalni kapacitet bebinog stomaka

Ovi brojevi, količine i poređenja su tu samo da vam olakšaju shvatanje kako bebin stomačić izgleda. Ovo nisu brojevi koji trebaju da vam stvaraju dodatni stres. Bebini podoji nisu isti. Razlkuje se unos mlijeka i prema podojima. Nekada unose manje nekada više. Brojevi neka vam budu čisto da znate kako sve to izgleda. Nemojte se opterećivati njima. 

Ukoliko vas brine da li je sve u redu sa dojenjem onda se javite u savjetovalište za dojenje Centra za podršku dojenju. Sve detalje možete pročitati klikom na:


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!