Koliko vremena treba da posvetite detetu

Saveti koji će pomoći zaposlenim roditeljima

koliko vremena treba posvetiti detetu

„Kad ćemo najzad da se igramo“, pitanje je koja deca često postavljaju svojim roditeljima. Ali koliko vremena roditelji stvarno treba da posvete svojoj deci i kada mališan treba da shvati da mama i tata ne mogu u svakom trenutku da mu budu na raspolaganju?

Naročito deca zaposlenih roditelja vrlo dobro znaju kako da nateraju roditelje da im poklone dodatnu pažnju. „Nikad nemaš vremena!“ – nijedan roditelj neće ostati hladan na ovo prebacivanje i moraće da se zapita da li je dete u pravu ili ga naprosto ucenjuje.

Raspored

– Ubedite sebe da je mnogo važnije kako ćete provesti vreme sa svojim detetom nego koliko ćete mu vremena posvetiti.
– Ako u određenom trenutku baš nemate vremena, bilo bi pogrešno da po svaku cenu popustite pred detetovim navaljivanjem. To ne bi bilo dobro ni za vas ni za vaše dete. Ono će sigurno primetiti da ste u mislima negde drugde i da jedva čeate da se vratite svom poslu.
– Dajte detetu ideju šta bi moglo da radi, ali izbegavajte konkretne predloge, na primer: „Nacrtaj mi nešto“. Možda je dete već celo poodne crtalo i sada za to više nije raspoloženo. U najgorem slučaju, osetiće se odbačeno. Predložite mu da smisli neku lepu igru i recite mu da ćete mu se pridružiti za pola sata. Možda će vas dočekati sa lego kockama, gomilom odabranih slikovnica ili u improvizovanoj kućici.
– Obavezno ispunite obećanje! Ako vi očekujete od njega da vas ne spopadne čim se vratite s posla, onda i ono sme da očekuje od vas da održite obećanje.
– Odvojite svaki dan određeno vreme koje ćete posvetiti isključivo njemu. To ne mora, ali može da bude uvek u isto vreme. Tako će vaše dete moći da se osloni na to da će mama i tata, recimo uveče, stvarno imati vremena za njega i neće vas gnjaviti sve vreme.
– Jedan dan u nedelji trebalo bi da posvetite detetu. Prepustite mu da samo odluči šta želi da zajedno radite. Svaku igru odigrajte do kraja. Činjenica da mu posvećujete potpunu pažnju uveriće ga da ga volite i pomoći mu da stekne samopouzdanje i emocionalnu stabilnost.

[wp_ad_camp_1]

Pravo na odmor
I roditelji imaju pravo na odmor. U uzrastu od tri do šest godina deca su sasvim sposobna da shvate da ne možete odmah posle posla da dojurite u njihovu sobu i da im budete na raspolaganju. Dozvolite sebi da predahnete barem pola sata. Pokušajte da objasnite mališanu da ćete biti odmorniji i raspoloženiji za igru ako vas pusti da na miru popijete šolju čaja.
Nezaposlenim roditeljima će biti najteže da objasne deci da činjenica da su ceo dan kod kuće ne znači i da mogu neprekidno da im budu na raspolaganju. Koliko god je to moguće, uključite dete u svakodnevne aktivnosti. Umesto da mu nervozno saopštite „da morate u nabavku“, recite mu „da treba da pođe s vama da vam pomogne“. Ovaj poziv dete će shvatiti kao signal da i odlazak u samoposlugu doživljavate kao zajednički provedeno vreme i neće se osetiti zapostavljeno.
Imajte na umu da će vaše dete primetiti vaše odsustvovanje zbog posla samo utoliko ukoliko ono trpi zbog toga. Ako je mama uveče umorna, ali smirena, ono se neće osetiti zapostavljenim, pokazuju istraživanja. Mnogi zaposleni roditelji su pod velikim stresom jer postavljaju sebi prevelike zahteve i u svemu žele da budu savršeni. Dete neće imati ništa od toga ako vi crpite iz sebe poslednje atome snage da biste se igrali. Ono će biti srećnije ako su mu mama i tata opušteni i ako se – makar samo pola sata – stvarno igraju s njim.

Igre koje utiču na razvoj mozga
Vreme koje provodite zajedno maksimalno iskoristite. Ne samo za zabavu, već i za zabavu i učenje. Evo zanimljive igrice koja će kod vašeg mališana da podstakne razvoj zapažanja.

OGLEDALO
Ovo je igra koja će vašeg mališana jako dugo da zabavlja.
Situacija:
Vaš mališan se dosađuje i valja se po podu čitavo posle podne. Pridružite mu se totalno nezainteresovano i počnite da oponašate ono što radi vaš mališan. Kad shvati šta se dešava, izvodiće čuda i, naravno, očekivaće da vi sve to ponovite.
Igra je još zanimljivija ako je igrate ispred ogledala. Prvo pokažete mališanu šta treba da uradi, ali dok prati vaš odraz u ogledalu. Vrlo brzo dete će zaboraviti da ste vi tu i zabavljaće se samo sa sobom.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!