Kontrole trudnoće – PREPORUKE

preporuke kontrole u trudnoci

Kontrole tokom trudnoće se preporučuju na svake 4 nedelje do 28. nedelje, svake tri nedelje do 36. nedelje i jednom nedeljno do kraja trudnoće. Po potrebi, kontrole su i češće i to u slučaju tegoba, ako je vaša trudnoća rizična ili ako vam ginekolog kaže da je to potrebno.

ŠTA VAS OČEKUJE NA PRVOJ KONTROLI

Na prvu kontrolu kod ginekologa treba da odete kad vam menstruacija izostane najmanje 2 nedelje,  najkasnije 4 nedelje (između 6. i 8. nedelje trudnoće) ili odmah, ako posle izostanka menstruacije dobijete izrazite tegobe – povraćanje po više puta na dan, nesvestice koje su jako izražene, bolove u donjem delu trbuha, krvarenje koje ne liči na menstrualno.

Prva kontrola je veoma važna da bi se trudnoća potvrdila i da bi se ustanovilo da ste li ste vi i beba dobro (beba je u materici, živa je i veličinom odgovara za vreme izostanka menstruacije). Ovom prilikom, ginekolog će uzeti detaljne podatke o bolestima ili operacijama koje ste imali tokom života i o bolestima u vašoj porodici, alergijama ako ih imate i o redovnosti menstrualnog ciklusa.

Takodje će vas pitati o vašim prethodnim trudnoćama i porođajima, njihovom toku i ishodu.. Razgovaraće sa vama o ponašanju tokom trudnoće, izmeriti vam krvni pritisak i izmeriti telesnu težinu. Ako nemate podatke o svojoj krvnoj grupi i Rh faktoru, potrebno je da to uradite i , ako ste Rh negativni, da konrolišete prisustvo antitela u krvi. Ginekolog će nakon toga obaviti pregled i uzeće vam bris po Papanicolau ako ga niste proveravali u poslednjih godinu dana, bris vaginalnog sekreta i drugo, po potrebi (hlamidija – ako postoji crvenilo na grliću materice)

[wp_ad_camp_1]

KONTROLA VAŽNA ZA BEBU

Kontrola između 12-14 nedelje trudnoće je važna zato što se tada završava razvoj svih bebinih organa i  ona sada više nije embrion, nego fetus – kompletno formiran mali čovek. Na ultrazvuku se radi detaljan pregled svih bebinih delova (ekspertni ultrazvuk) i meri se debljina nuhalnog nabora na koži vrata sa zadnje strane. Ovaj podatak se kombinuje sa nalazom biohemijskih markera free beta HCG i PAPP-A, koji se dobijaju analizom krvi, i oni zajedno u specijalnom programu daju procenu rizika od malformacija (nepravilnog razvoja) bebe. Ako ovi parametri pokažu rizik, ginekolog i genetičar će predložiti uzimanje biopsije horionskih čupica odmah ili plodove vode u 16-oj nedelji trudnoće – rana amniocenteza, radi određivanja kariotipizacije – hromozoma bebe. Ove intervencije nose rizik 1:100 da će doći do pobačaja. Osim ultrazvuka, ginekolog će pregledati i laboratorijske nalaze koje ćete mu doneti – kompletnu krvnu sliku (KKS), šećer u krvi (ŠUK) i mokraću.

KAKO SE NOSITI SA PROMENAMA U ORGANIZMU

Na kontrolu između 16-18 nedelje trudnoće takođe treba da donesete nalaze KKS, ŠUK i urin. Antitela se kontrolišu kod Rh negativnih trudnica. Ginekolog će vas pitati kako se osećate i izmeriti vam krvni pritisak i telesnu težinu. Ako dosada nije uradjen ekspertni ultrazvuk i biohemijski markeri, ginekolog će predložiti da sada uzmete nalaze alfa feto proteina (AFP) i beta HCG iz krvi radi procene stanja ploda i eventualnih njegovih poremećaja. Ginekolog će pregledati vaše noge zbog proširenih vena, uputiće vas kod stomatologa na pregled zuba i proceniće da li ste i dalje sposobni da radite ako ste zaposleni. Ginekološki pregled se radi da bi se ustanovilo prisustvo pojačanog vaginalnog sekreta u vagini ili infekcije i da se proveri stanje grlića, tj. da li je potrebno stavljanje šava serklaže, „opšivanje“ grlića, zbog njegovog otvaranja.

VREME ZA EKSPERTNE PREGLEDE

Imedju 18-22 nedelje trudnoće je vreme za još jedan ekspertni ultrazvuk na kome se opet pregledaju svi delovi bebe : glava, mozak, kičma, srce, pluća trbuh i svi unutrašnji organi, ruke, noge i prstići. Sada se može videti i pol deteta, jer se pri ranijim pokušajima moglo lako pogrešiti. I sada se konroliše KKS, ŠUK, urin, telesna težina i krvni pritisak, kao i zatvorenost grlića materice.

DALJE REDOVNE KONTROLE

Ako je potrebno da se radi pregled bebinog srca – fetalna ehokardiografija, to se dešava u 24-oj nedelji ili na kontroli između 22-26 nedelje. Postupak je sličan prethodnom – KKS, ŠUK, urin, telesna težina, krvni pritisak, ultrazvuk.

I na kontroli od 30-32 nedelje se ponavljaju isti postupci, s tim da se na ultrazvuku sada proverava da li je beba dobro napredovala, kakva je posteljica i kolika je količina plodove vode, kao i grlić materice.

FINIŠ TRUDNOĆE-ČEŠĆE KONTROLE

U poslednjem mesecu, počevši od 36-te nedelje trudnoće, kontrole su češće, jednom nedeljno. Na kontroli sa 36 nedelja trudnoće, osim KKS, ŠUK, urin, telesne težine i krvnog pritiska, potrebno je da donesete nalaze HbsAg (hepatitis B), stolicu na koprokulturu, a ginekolog će vam prilikom pregleda i procene stanja grlića materice uzeti i bris vaginalnog sekreta (ili cervikalnog). Pregledom dojki biće ustanovljeno u kakvom su stanju bradavice i da li su one spremne za dojenje. Na ultrazvuku se meri veličina i napredovanje bebe, stanje plodove vode i posteljice i određuje se prednjačeći deo bebe. Uradi se zapis otkucaja bebinog srca, tzv. CTG – kardiotokografija, koji će se odsada pa do porođaja raditi 1x nedeljno. Ginekolog će vam dati još malo uputstava o znacima početka porođaja, o porođaju i posleporođajnim kontrolama.

ŠTA AKO TERMIN PRODJE

Na dan termina treba da se javite vašem ginekologu, jer će nakon toga kontrole možda biti malo i češće i ako termin prođe, a vi se još niste porodili, vaš ginekolog će proceniti kada je vreme da ostanete u bolnici čak i ako porođaj još nije počeo. Obično se trudnica prima u bolnicu ako termin prođe 7 dana.

Izvor: bebadolazi.net

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!