Kroz bajke deca uče moralne vrednosti

bajkeZbog čega je važno da svojoj deci čitate priče iz davnina pre spavanja
Devojčice u celom svetu odrastaju čitajući bajke o princezama i svaka barem jednom u životu poželi da i ona postane takva.

  Veliku svetsku popularnost imaju likovi princeza iz filmova Volta Diznija. Mnoga deca ni ne znaju originalne bajke, recimo onu o Maloj sireni, jer su se već navikli na prerađene filmske priče. Godinama su Diznijevi umetnici i pisci stvarali priče o već čuvenim princezama i one su danas neprolazne. Ali to ne znači da je dovoljno da deci pustite crtać. Čitajte im.
Zbog čega je bitno da im čitate? Poslušajte psihologe.
Šta devojčice mogu da nauče čitajući bajke o princezama i zašto su priče o njima postale sastavni deo detinjstva svake devojčice? Psiholozi, analizirajući likove ovih dama, poručuju roditeljima da tokom čitanja objasne deci zbog čega je bajka koju čitaju bitna.
Treba da im objasne o čemu se tačno radi u priči, zbog čega je nešto dobro a nešto loše i kako bi bajka mogla da izgleda u savremenom svetu.

Samo tako će bajka biti ono što treba da bude – prvi korak ka sticanju osnovnih vrednosti i moralnih načela.

Pepeljaga

Film „Pepeljuga“ se pojavio 1950. u priči koja govori o zlobi, zavisti i sebičluku. Ipak, ona nosi i podsticaj za veru u sopstvene snove i snage. Pepeljuga živi kao sluškinja u domu svoje maćehe. Svakog dana ustaje sa nadom da će se njena sudbina promeniti. Mašta kako će se zaljubiti u princa. Dok taj dan ne dođe, u teškim trenucima pomažu joj prijatelji miševi. Ona ne prestaje da veruje u svoje snove, uvek je vedra i nasmejana. Ljubazna je, graciozna, šarmantna, lepa i dobronamerna, ali i te kako ume da brani svoj stav i kaže svoje mišljenje.

Snežana

Bajka o Snežani je priča o ljubomori, borbi dobra i zla, o prijateljstvu i snazi prave ljubavi. Glavna junakinja ove bajke zrači lepotom, dečjom nevinošću, optimizmom i nežnošću. Mnogo joj je stalo do drugih, pa je tako posvećena brzi o svojih sedam prijatelja. Naravno, tu je i zla maćeha koja se pretvara da je dobra starica, tako da se dete kroz priču susreće i sa činjenicom da nisu svi ljudi na svetu dobri.

Lepotica i zver

Neobičan bajkoviti film o Lepotici i Zveri nastao je 1991. Delima i rečima lepotica Bela je prava princeza koja uvek radi pravu stvar, bez obzira na cenu. Dok su devojke njenih godina u potrazi za mužem, ona traga za idejama. Ona je drugačija i jednostavno oseća da se ne uklapa. Nezavisna je, pametna, požrtvovana, osećajna, hrabra i veoma lepo vaspitana. Voli da čita. Odvažno će reći svoje mišljenje i suprotstaviti ga ako je to potrebno. Mnogo voli svog oca i velika mu je podrška. Hrabro je stala ispred Zveri i uhvatila se u koštac sa svim događajima koji su usledili, sve dok se jednoga dana njena ljubav Zver nije pretvorila u prelepog princa. Što će u prevodu reći, devojčice treba da se bore za svoje snove i ne treba da budu povodljive.

Arijel

Devedesetih godina iz Diznijeve čarobne radionice pojavile su se nove princeze. Prva od njih pojavila se 1989. i to je bila Arijel – mala sirena raskošne crvene kose, prelepog glasa, vesela i razigrana princeza koja živi u moru. Ona je nezavisna, jaka i odlučna – prava heroina. Arijel je bistra i pametna ali voli i da sanjari. Fascinira je svet na kopnu. Stalno je u borbi sa ocem, koji želi da je zaštiti. Teme koje prožimaju ovu bajku su ljubav i vera u sopstvene snove. Arijel predstavlja pravu tinejdžerku koja često oseća da je neshvaćena… Psiholozi se slažu da ova bajka može mnogo čemu da nauči i roditelje i decu.

Simbol princa

U potrazi za ljubavlju, koju u većini bajki simboliše figura princa, želja za harmoničnim domom, potreba da se uradi prava stvar i potvrda da se iz svake situacije može naći izlaz poruke su koje šalju pomenute bajke.
Raskošne haljine, čarobni štapići, životinje koje govore i veštice predstavljaju intrigantnu scenografiju kako bi poruke o pravim vrednostima bile prenete malim princezama. Ali i dečacima koji uče kako se za ljubav voljene hrabro treba boriti i kako je ruka jedne princeze i njima potrebna da bi bili bolji i hrabriji prinčevi.
Crtani filmovi, igrice i časopisi najčešći su mediji putem kojih deca danas uživaju u vanvremenskim bajkama, a sa njima i mi, odrasli, koji se bajkama i dalje nadamo i od njih ne odustajemo. Zar ne? 

 Jačajte detetove potencijale za učenje
Počnite s kraćim pričama. Ubrzo ćete primetiti da se detetova pažnja povećala, i tako stalno. Ovim širite zonu proksimalnog razvoja, koja označava razliku između onoga što dete može da nauči samo i onoga što može da nauči uz pomoć odrasle osobe. Kako postepeno povećavate vreme čitanja, dete postaje sve pripremljenije za samostalno učenje.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!