Krvarenje u trudnoci

krvarenje u trudnociKrvarenja u trudnoći mogu biti veoma česta pojava. Neka su bezazlena i normalna, a neka mogu biti opasna po život i majke, a i djeteta.
Postoji nekoliko vrsta krvarenja u trudnoći, kojemu treba pristupiti s oprezom, i obaveznim javljanjem ginekologu. Ništa ne poduzimajte na svoju ruku jer inikada nemožete biti sigurno o čemu se radi, te stvar treba prepustiti stručnjacima.

KRVARENJA U PRVOJ POLOVICI TRUDNOĆE

1. Implantacijsko krvarenje -uobičajeno je kod većine žena na početku trudnoće, i nije nikakva zabrinjavajuća pojava. Javlja se vrlo rano u trudnoći, već 6-12 dana nakon oplođenja, a posljedica je usađivanja ploda ili zametka (odnosno oplođene jajne stanice ) u stijenke maternice, usljed čega dolazi do laganog krvarenja.

Moguće je da se krvarenje poklopi s danom kada treba doći očekivana menstruacija.
Implantacijsko krvarenje nije ni slično menstruaciji.Ono u pravilu traje kraće, samo 3-4 dana, manjeg je intenziteta, i obično je puno slabije od uobičajene menstruacije.
Ako je boja implantacijskog krvarenja svijetlije crvena, može značiti da se krv iz maternice jako brzo sljeva u vaginu, ili čak da se implantacija upravo toga trenutka i dogodila. Krvarenje može biti i tamnije, odnosne skoro pa smeđe boje, što znači da je to stara krv koja se neko vrijeme prije nego je izašla iz rodnice zadržala u maternici. U oba slučaja to je normalno.
Mogu se čak pojaviti i lagani grčevi, tipa menstruacijskih, do čega dolazi usljed usađivanja oplođene stanice u stijenke maternice, te dolazi do kontrakcije mišića maternice.

2. Spontani pobačaj – krvarenje u trudnoći može biti znak prijetećeg spontanog pobačaja, ili spontanog pobačaja koji se upravo dogodio.15-20% svih trudnoća završi spontanim pobačajem. Najrizičniji period pobačaja su prvih 12 tjedana trudnoće, kada se on najčešće dešava.Uz krvarenje, javlja se i oštra bol u donjem dijelu trbuha.Krvarenje je uglavnom obilno i bolno, te nema nikakvih naznaka da će se ono dogoditi. Do pobačaja dolazi zbog nespremnosti organizma na trudnoću, što ne znači da će sljedeće moguće trudnoće biti ugrožene ili nezdrave, te da i sami niste zdravi.Spontani pobačaj uglavnom nema veze sa općim zdravljem žene.Ako se ovakvo krvarenje dogodi, potrebno je odmah se javiti vašem lječniku, ili otići u bolnicu.

Znaci spontanog pobačaja: -obilno krvarenje
  -grčevi i bolovi u donjem dijelu trbuha
  -osjećaj zatezanja i pritiska u vagini

3 Ektopična trudnoća – poznatiji naziv je vanmaternična trudnoća. To znači da se oplođena jajna stanica nalazi van maternice, to jest da se ugnjezdila negdje gdje nemože opstati. Ektopična trudnoća je manje česta od spontanog pobačaja, i javlja se u jednom od 60 slučajeva.U većini ektopičnih trudnoća zametak se smješta u jajovod, ili čak u jajnik, što kasnije dovodi do izbacivanja zametka, jer on sam nemože opstati ako nije u maternici.

Zašto dolazi do ektopične trudnoće?

-zbog infekcije jajovoda ili jajnika koji mogu biti djelomično ili potpuno zatvoreni, zbog čega zametak nemože “doputovati” do maternice
-zaostalo tkivo ožiljka nastalog usljed neke operacije također može ometati prohodnost jajnika i jajovoda
-prijašnja operacija u dijelu jajnika ili jajovoda
-abnormalnosti u obliku jajovoda koje su prirođene

Koji su simptomi ektopične trudnoće?

-oštra i probadajuća bol u donjem dijelu trbuha (bol se može javiti u abdomenu, ramenu pa čak i vratu) koja varira duljinom i intenzitetom
-lakše ili jače krvarenje od normalnog menstruacijskog krvarenja
-slabost, vrtoglavica, nesvjestica

Ektopična trudnoća dijagnosticira se pregledom ginekologa, ultrazvukom ili ručnim pregledom (ako ginekolog ustanovi bolove koji ne bi trebali postojati)

4.Molarna trudnoća – započinje kao normalna trudnoća, sa normalnim simptomom izostanka menstruacije, no prva tri do četiri tjedna dio placente proizvodi vodenu cistu ili šupljinu nalik na mjehur koja ubrzano raste .Kada naraste na određenu veličinu (otprilike do veličine grejpa) oko 12. tjedna trudnoće javlja se vaginalno krvarenje. Treba se odmah javiti ginekologu. Nisu poznati uzroci ovakve vrste trudnoće.
Postoje 2 tipa molarne trudnoće , a to su:
– djelomična molarna trudnoća-kada plod počne rasti, nemože se razvijati do kraja jer ga vodene šupljine koje su izrasle upiju i nema se gdje nastaviti razvijati
– kompletna molarna trudnoća-plod se uopće nemože početi razvijati , a placenta sama nastavlja rasti u obliku mnogih malih cisti

KRVARENJA U DRUGOJ POLOVICI TRUDNOĆE

1.Abrupcija placente (posteljice) -je prijevremeno oljuštenje posteljice koje se može desiti bilo kada nakon 20. tjedna trudnoće.Tada dolazi do krvarenja, jer se posteljica oljuštila od stijenki maternice i opasna je po život majke i djeteta.

simptomi: snažne kontrakcije maternice, jači bolovi u donjem djelu trbuha, bolovi u križima, krvarenje iz vagine (koje može biti i zaostalo, pa se javiti i par dana kasnije), te mekana maternica na dodir( uspostavlja se pri pregledu ginekologa)
Uzrok, iako često nije poznat može biti nesreća ili ozljeda majke pri padu i slično.

Rizične skupine su: dijabetičari, veliki broj poroda, velika količina plodne vode, te višeplodne trudnoće.
Također pušenje , konzumiranje droga (i lakših) te alkohola u većim količinama može pridonjeti oljuštenju posteljice prije vremena.

2. placenta previa (predležeća posteljica) -kada je posteljica smještena pri vrhu maternice, je sasvim normalan položaj posteljice.No ako je posteljica smještena nisko,odnosno ako je preblizu ili čak zatvara ušće maternice, to nazivamo placenta previa.
Na početku trudnoće normalno je da je posteljica smještena nisko, no kako trudnoća odmiče, tako se i posteljica podiže višlje u maternici.

Rizične skupine su žene koje su imale prethodne spontane pobačaje, carski rez, te žene koje su imale oštećenja ili operacije maternice.

Simptomi:
-lagano krvarenje bez osjećaja boli, ali nemora niti to biti simptom jer posteljica ponekad može biti toliko nisko da blokira ušće maternice, koja tada nemože ni krvariti. Obično kada je posteljica tako nisko za vrijeme poroda djete se ne spušta u ušće maternice, pa porod najčešće završi carskim rezom.
Ako i dođe do krvarenja, ono se javlja najčešće između 34. i 38. tjedna, rijetko prije 28. tjedna trudnoće.
Najveći rizik je prijevremeni porod, i zastoj u razvoju djeteta.

3. Prijevremeni trudovi -prijevremenim trudovima smatraju se oni koji se dogode prije 37. tjedna zdrave trudnoće.Oni mogu dovesti do krvarenja, pri izbacivanju sluzavog čepa, koje nemora biti opasno po život ni majke ni djeteta.Kada je suzavi čep izbačen, može doči do laganog krvarenja koje ne bi trebalo biti popraćeno bolom.

Simptomi: vaginalno krvarenje -vodenasto, zamućeno
  bolovi u donjem dijelu trbuha (mogu biti popraćeni proljevom)
  bolovi u donjem dijelu leđa
  zatezanje u maternici

Izvor:  bebe-i-mi.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!