Kućni testovi za trudnoću

Test za trudnoćuKasni li vam ciklus, a spremni ste saznati istinu, vreme je da se uputite u obližnju apoteku po test za trudnoću.

Današnji su testovi jednostavni za upotrebu, a eventualnu trudnoću neki od njih mogu detektovati još i pre izostanka menstruacije, nakon 10 do 14 dana od trenutka oplodnje. Urinarni testovi (bilo kućni, bilo laboratorijski, jer princip im je isti) funkcionišu tako što reagiraju na prisutnost humanog korionskog gonadotropina, HCG-a u urinu. To je hormon kojeg proizvodi posteljica, a nalazi se u krvi i urinu trudnice. Brine da ženino telo oslobađa dovoljne količine estrogena i progesterona za normalno funkcionisanje, a da pritom ne dođe do menstruacije, tako da se trudnoća održi. Stoga dokaz HCG-a u krvi i mokraći potvrđuje trudnoću. Svaka dva dana gotovo se udvostruči, a svoj maksimum dostiže sa 60-70 dana trudnoće.

 
Kako se testirati?

Najbolje je testirati prvi jutarnji urin jer se u njemu nalazi najveća količina hormona HCG-a. Detalje o izvođenju testa dobro proučite u uputstvu koje ćete dobiti zajedno s testom. Ukoliko u vašem urinu ima HCG-a, pojaviće se linija, plusić ili neka druga reakcija na prozorčiću predviđenom za rezultat. Proizvođači tvrde da su testovi, pridržavate li se njihovih instrukcija, tačni u 97 posto slučajeva. Međutim, neka istraživanja pokazuju da čak 25 posto slučajeva bude s uglavnom lažno negativnim, ali i lažno pozitivnim rezultatima

Kada rezultat može biti lažan?

Ukoliko test pokaže negativan rezultat, to još ipak ne isključuje potpuno trudnoću, pogotovo ako su prisutni i drugi znakovi trudnoće. Lažni negativni rezultati uglavnom se pripisuju preranom testiranju ili lošim prikupljanjem urina (drugačijim od onog navedenog u uputstvu) Lažno pozitivni rezultati su još ređi, a mogući su u slučajevima npr. cisti na jajnicima, retkih tumora ili kod žena koje su zbog lečenja neplodnosti dobivale injekcije HCG-a. Kod testova novije generacije, visoke osetljivosti, koji reagiraju na vrlo male koncentracije hormona, rezultat može biti pozitivan ako je testiranje provedeno jako rano (4 dana pre očekivane menstruacije), a pri ponovljenom testiranju može biti negativan zbog prirodnog okončanja trudnoće. Istraživanja su, naime, pokazala kako čak 22 posto trudnoća prirodno spontano završi i pre nego što se klinički potvrdi.

Preporučuje se slabo pozitivan test proveriti ponavljanjem nakon 48 sati, budući da se tokom trudnoće koncentracija HCG-a svaka tri dana nakon začeća poveća dva i pol puta. Drugi hormoni, lekovi, antibiotici i druga sredstva ne utiču na rezultate testa.

 
10 prvih znakova trudnoće
Ako primetite sve, a kamo li neki od navedenih znakova, ne mora značiti da ste u drugom stanju. Ali, biće dovoljni da vam usadi crv sumnje, a on će vas izjedati sve dok stvar ne provjerite!
  1. Mučnine i povraćanje: Jutarnje mučnine počinju dosta rano, čak nedelju dana nakon začeća, pa vas već one same po sebi mogu potaknuti da posegnete za nekim konkretnim testovima.
  2. Promena ukusa i želja za hranom: Metalni okus u ustima i preferiranje neke određene hrane može biti jedan od prvih znakova trudnoće, čak pre izostanka menstruacije. Možda vam više ne odgovara kafa ili alkohol, pečeno. Često počinje smetati i dim cigarete. Pretpostavlja se da su hormoni uzrok ovih promena. Ipak, nemojte popuštati željama za kaloričnom hranom.
  3. Promene na grudima (osetljivost, svrbež, napetost): Otprilike tri nedelje nakon začeća osetićete da su vam grudi i bradavice osetljivije. Ponekad mogu biti i natečene – nalik razdoblju kada trebate dobiti menstruaciju. To je izazvano progesteronom. Već pre izostanka menstruacije moguće je da ćete osetiti svrbež ili bolove u grudima, a pogotovo na bradavicama. Na početku trudnoće naglašenije su vene na grudima, bradavice postaju tamnije i pojavljuju se izbočenja malenih žlezda oko bradavice. Vaše se telo već priprema za hranjenje deteta. Već sada se na bradavicama može pojaviti i vodenasta sekrecija.
  4. Blago krvarenje i grčenje: U trenutku implantacije, kada se embrion veže za uterus, može doći do blagog krvarenja. Događa se to otprilike osam do deset dana nakon ovulacije, nešto pre nego što bi inače počeo novi menstrualni ciklus. Iscedak je bledunjav, više ružičast nego krvav. U ranim razdobljima trudnoće moguća je i pojava grčeva. Naime, sve dok uterus ne zauzme svoj položaj i ne bude poduprt zdelicom, u drugom tromesečju podložan je grčevima nalik menstrualnima. Kontrakcije se javljaju redovno, a mogu se povećati tokom fizičkih vežbi, orgazma ili čak neke jednostavnije promene položaja.
  5. Povećani umor: Jedna od čestih nuspojava u prvih osam do deset nedelja je iscrpljenost u svako doba dana, moguće su čak vrtoglavice i nesvestice. Telo, naime, prolazi kroz značajne metaboličke promene, koje se kod većine žena smire oko 12. nedelje trudnoće.
  6. Učestalo mokrenje: Kako se materica povećava, počinje pritiskati mokraćni mehur te smanjuje njegov kapacitet. Osim toga, hormonalne promene uzrokuju i popuštanje napetosti mišića, pa tako i mišića mokraćnog mehura. Puno žena već nedelju nakon začeća mora češće mokriti. Ali, češće mokrenje može biti i znak urinarne infekcije. Osetite li peckanje pri mokrenju ili imate bolove, obavezno idite kod lekara. Negde oko 12. nedelje trudnoće materica se već tako povećala da se pomaknula iz područja mehura i pritisak na mehur pomalo popušta.
  7. Zatvor: Dodatni hormoni tokom trudnoće deluju na opuštanje creva, zbog čega ona postaju manje efikasna.
  8. Porast telesne temperature: Ukoliko vam se povisila telesna temperatura i nikako se ne snižava, vrlo je lako moguće da ste u drugom stanju.
  9. Bezrazložne promene raspoloženja: I opet su hormonalne promene krive što ćete možda biti razdražljivi, a možda i plačljivi bez razloga.
  10. Izostanak menstruacije: Ako inače imate redovite cikluse, izostanak menstruacije gotovo je siguran znak da biste mogli biti u drugom stanju. Dogodi li se to zajedno s nekim od ostalih navedenih simptoma, ne morate ni čekati plavu boju na testeru.

Kada na testiranje krvi?
Kada prođe 15 dana od dana kašnjenja menstruacije, što znači da ste možda mesec dana u drugom stanju, ginekolog trudnoću može utvrditi pregledom. Imate li jako nepravilne cikluse, ako su vaši testovi urina negativni, a vi i dalje imate znakove trudnoće, postoji li sumnja na van materičnu trudnoću, ako ste imali problema sa sterilitetom, spontane pobačaje ili su pređašnje trudnoće imale komplikacije na početku, te ako je i ultrazvučni nalaz nejasan, može zatražiti da se napravi §HCG iz krvi. To je aktivni dio već spomenutog hormona HCG-a, a otkriva i najmanju količinu hormona u krvi, te je gotovo sto posto siguran. Ovaj test ne otkriva samo prisutnost HCG-a, nego i njegovu tačnu količinu, što je važan podatak da se vidi ima li trudnoća dobar početak. Radi se o jako komplikovanoj analizi koja se radi samo onda kada lekar to smatra potrebnim.

(cyberbulevar)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!