Lažete li svojoj djeci?

U odgoju i vi trebate pripaziti da budete iskreni prema djetetu

U gotovo svakoj situaciji, govorite li istinu, vaše će dijete naučiti isto – biti iskreno prema vama. Svaki put kad kažete laž kako biste izbjegli problematičnu temu, gubite dragocjenu priliku otvoreno razgovarati s djecom. Želite ih naučiti da vam se uvijek mogu obratiti, bez obzira o čemu se radi.

Evo primjera laži koje smišljaju roditelji:

Laž: „Auto neće krenuti dok se ne vežete.“
Alternativa: „Neću krenuti dok se ne zavežete. Ovako se mama brine za vašu sigurnosti.“

Laž: „Četverogodišnjacima je zabranjeno sisati dudu.“

Alternativa: „Znam da jako voliš svoju dudu, ali djeca ih prestaju koristiti kako rastu. To je zdravije za tvoje zube. Smislit ćemo nešto drugo što će ti pomoći.“ (Nemojte zaboraviti djetetove osjećaje. „Znam da ti je teško“ i tada pustite dijete da priča o tome).

Laž: „Mimi (mačka) je otišla svojoj mami i tati mačku.“
Alternativa: „Mimi je uginula“ (sačekajte djetetov odgovor). Nemojte im davati više informacija nego što im treba. Ako ne pitaju, nisu spremni ili radoznali. Kad budu, pitat će vas sami.

Laž: „Ako ne budeš dobar, djed Božićnjak ti neće donijeti darove.“
Alternativa: „Ako ne budeš brinuo o svojim igračkama i ako ih ne budeš spremao na mjesto, mama i tata ti ih više neće kupovati.“

Laž: „Nemamo dovoljno novaca za tu igračku koju želiš.“
Alternativa: „Danas nećemo trošiti novac na igračke.“ (ovo je lekcija koja se odnosi na suočavanje sa stvarnošću. Ako se naljuti na vas, može naučiti tolerirati svoje osjećaje i naučiti da ako se naljuti na mamu, ona može tolerirati vikanje i neće otići ili prestati ga voljeti.)

Laž: „Injekcija te neće boljeti“ ili „Vjerojatno te neće cijepiti na pregledu.“
Alternativa: „Vjerojatno ćeš dobiti injekciju… znam sunce, ni ja ne volim injekcije. Obećajem ti da će sve biti gotovo dok nabrojiš do tri.“

Izvor: klinfo.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!