Lečenje hormonskog disbalansa vodi ka bebi

Sve je više mladih bračnih parova koji ne mogu da ostvare potomstvo i koji imaju problema sa začećem. Često uzrok može biti poremećaj u lučenju polnih hormona kako kod muškaraca, tako i kod žena. Pre započinjanja bilo kakve terapije najvažnije je utvrditi uzroke ovih zdravstvenih problema, a tek onda pristupiti lečenju.

Neuredni menstrualni ciklusi, bilo da su skraćeni, produženi ili da izostaju, sve češći su kod mladih žena. To je prvi pokazatelj poremećaja u lučenju ženskih polnih hormona koji dovodi do izostanka formiranja jajne ćelije.

MUŠKI PROBLEMI
Muškarci se lekarima za pomoć najčešće obraćaju zbog problema sa erekcijom, zbog smanjene seksualne želje, hroničnog umora, slabosti, depresivnosti, poremećaja spermatogeneze, što sve utiče na kvalitet života tih mladih ljudi. Glavni krivac za probleme je poremećaj sekrecije testosterona, jednog od glavnih polnih hormona.
– Za normalno odvijanje polne funkcije kod muškaraca i žena u reproduktivnom periodu neophodan je sklad u radu na relaciji hipotalamus-hipofiza-jajnici kod žena i testisi kod muškaraca. Rezultat besprekorne funkcije ove osovine je formiranje i sazrevanje jajne ćelije svakoga meseca kod žene i formiranje i razvoj spermatozoida kod muškaraca. Ovaj sklad se ostvaruje kroz preciznu cikličnu sekreciju hormona – objašnjava dr Miomira Ivović iz Klinike za endokrinologiju i dijabetes Kliničkog centra Srbije.

HORMONI
Poremećaj u lučenju polnih hormona kod mladih žena i muškaraca može biti posledica načina života, kao što su poremećaj ishrane, veliki dobitak ili gubitak telesne težine, preterana fizička aktivnost ili neaktivnost, biološki, hemijski, radijacioni faktori i stresovi kojima smo svi danas izloženi. Osim toga, poremećaj u lučenju drugih endokrinih žlezda takođe može uticati na ovaj disbalans, kao na primer poremećaj funkcije štitaste i nadbubrežne žlezde, hipofize, a može biti posledica i mnogih hroničnih bolesti, kao što su šećerna bolest, bolesti jetre, bubrega, psihijatrijske bolesti ili posledica terapije ovih hroničnih bolesti.
– Sindrom policističnih (ili mikrocističnih) jajnika danas predstavlja jedan od najčešćih poremećaja sekrecije polnih hormona kod mladih žena. Ispoljava se neurednim menstrualnim ciklusima, što je posledica izostanka redovnih ovulacija, pojačanom maljavošću lica i tela, aknama i smanjenom osetljivošću na sopstveni insulin – nastavlja naša sagovornica i dodaje da danas ima i sve više žena mlađih od 40 godina kojima su prestali menstrualni ciklusi zbog smanjene sekrecije jajnika.

Polni hormoni se dele na muške i ženske. Ženski polni hormoni se nazivaju estrogeni, dok su kod muškaraca androgeni hormoni. Oni utiču na razvoj sekundarnih polnih odlika. Muški polni hormoni se sintetišu u testisima, dok se sinteza ovih hormona kod žena odvija u jajnicima.

LEČENJE
Pre početka bilo kakvog lečenja, priča dr Ivović, vrlo je važno utvrditi pravi uzrok hormonskog disbalansa. Kod žena se to obavlja uzimanjem uzoraka krvi za određivanje hormona u tačno predviđenim danima ciklusa, uz obavezni ultrazvuk male karlice i prethodni pregled ginekologa, dok se kod muškaraca pored uzimanja uzoraka krvi za određivanje hormona, obavezno radi UZ testisa i spermogram uz prethodni pregled urologa.
– Terapija je individualna u odnosu na uzrok poremećaja, a cilj joj je, pored poboljšanja kvaliteta života, ponovno uspostavljanje ciklične sekrecije hormona i formiranje jajne ćelije, odnosno pokretanje spermatogeneze, čime bi se ostvarili uslovi za zdravo potomstvo – zaključuje doktorka Ivović.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!