LEPA VEST IZ RFZO: Trudnice ne plaćaju utrogestan!

Na listu uvedena i četiri nova leka za HIV – prezistan, izestres, celsentri i viread. Roditelji dece obolele od celijakije više neće morati da plaćaju procentualno učešće od deset odsto za bezglutensko brašno

trudnica, foto kurir

 

BEOGRAD – Trudnice u Srbiji oslobođene su plaćanja učešća za lek utrogestan koji se koristi za održavanje trudnoće.

Ova odluka doneta je na poslednjoj sednici Upravnog odbora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). “Imamo lepe čestitke za naše osiguranike za Novu godinu. Upravni odbor oslobodio je trudnice učesća u troškovima za utrogestan – lek koji se koristi za održavanje trudnoće. Do sada su one plaćale učešće od 45 odsto cene leka”, rekao je direktor RFZO prof. Momčilo Babić.

Novina ima i za pacijente zaražene HIV-om. Za one kod kojih je virus postao rezistentan-otporan na dosadašnju terapiju, na listu lekova uvedena su četiri nova leka, prezistan, izestres, celsentri i viread i ovo je, kako je rekao direktor RFZO, prvo uvođenje novih lekova od 2006. godine.

Roditelji dece obolele od celijakije više neće morati da plaćaju procentualno učešće od deset odsto za bezglutensko brašno. Upravni odbor RFZO doneo je odluku da se deci oboleloj od ove bolesti omogući redovno snadbevanje o trošku zdravstvenog fonda.

Na bolju terapiju mogu računati i deca obolela od epilepsije, jer im je omogućeno lečenje lekom midazolam koji se primenjuje preko sluzokože usta, dok su se do sada primenjivali lekovi u obliku injekcije ili rektalne klizme, koje nije bilo moguće davati na javnom mestu.

Obolelima od hronične limfocitne leukemije omogućeno je lečenje uvođenjem dva nova leka – mabtera i bendamustina. Lista lekova dopunjena je sa 172 leka, različitih oblika, pakovanja i proizvođača.
Upitan da li uvođenje novih lekova podrazumeva i skidanje sa liste nekih drugih medikamenata, prvi čovek RFZO je rekao da toga nije bilo.

Babić je najavio da će u narednoj godini biti doneta nova generička lista lekova i da će ta lista biti revulicionarni iskorak koji će omogućiti da se naprave dodatne uštede.”Mi smo mala i siromašna zemlja i ne možemo olako uvoditi skupe lekove, a da pri tom ne obezbedimo odgovarajuća sredstva koja su pokriće za te lekove. Nova generička lista će biti krupan iskorak i veliki broj zemalja ima baš takve generičke lekove”, rekao je Babić.

Novina u radu RFZO je i to što su već u decembru potpisani ugovori sa zdravstvenim ustanovama za narednu godinu. “To je posebno važno, jer tako zdravstvene ustanove imaju poslovnu sigurnost i unapred obezbeđenu sumu novca koja je njima namenjena za pružanje zdravstvene usluge. Mislim da je to krupan iskorak i nova praksa koja je sada prvi put uvedena u našem poslovanju”, naglasio je Babić.

Dosadašnja praksa bila je, kako objašnjava, da se ugovori potpisuju tokom leta za tekuću godinu. “Svima na početku godine mora da bude poznato kojim sredstvima raspolažu i da u okviru tih sredstava obezbede odgovarajući broj zdravstvenih usluga”, naglasio je Babić.

Izvor: kurir-info.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!