Ljubljana, zelena prijestonica Evrope

Pitomi grad koji je posebno lijepo obići ljeti. Ispijanje kafe pored rijeke Ljubljanice, šetnja u parku Tivoli…Ljubljana je prošle godine proglašena za zelenu evropsku prijestonicu, a veliki broj parkova i prijatna klima preporučuju ovaj grad za posjetu tokom ljetnjih vrućina.

Ljubljanica dijeli srednjovekovni dio grada od modernog

Takođe, mogu se obići i mnogi zanimljivi muzeji, poput Nacionalnog muzeja, i upoznati istorija ćilibarskog puta. Titovi automobili izloženi su u Tehnološkom muzeju u Bistri kod Vrhnike, nedaleko od Ljubljane.

Centralna pijaca je veoma zanimljivo mjesto koje treba posjetiti rano ujutro, jer se mogu kupiti lokalni proizvodi i svježa, organska hrana. Ne radi nedjeljom.

Zmajski most

Zmajski most je izgrađen 1901. godine, povodom jubileja – 40 godina vladavine Franca Jozefa. Most je lijep, a simboliše istoriju i vezu ovog grada sa putem zmajeva (srednjovjekovni viteški red) koji nastavlja ka Postojnskoj jami.

[wp_ad_camp_1]

Ljubljanica protiče kroz Ljubljanu i dijeli srednjovekovni dio grada od modernog, koji ima lijepe trgove. Pored rijeke se nižu kafići koji ožive u popodnevnim satima. Niz kafića počinje od Tromostovlja, najpoznatijeg mosta, koji je srce grada.

Prešernov trg je centralni u gradu i okružen je lijepom arhitekturom, kao što su ružičasta Franciskanska crkva i popločana ulica u kojoj se održavaju festivali i vašari.

Katedrala Svetog Nikole je lijepa barokna građevina sa dvije kule i zelenom kupolom. Crkva potiče iz 18. vijeka, a dobila je lijepa bronzana vrata koja je otvorio papa Jovan Pavle Drugi, kada je posjetio Ljubljanu 1996. godine.

Oko katedrale se nalaze mnoge radnje, ali pravi šoping je u BTC-u – ogromnom šoping-centru na obodu grada koji je nekada bio bescarinska zona. Iz centra se do njega brzo stiže gradskim autobusom, a BTC nedjeljom radi do 15 časova.

Tivoli park je zeleno srce grada i nalazi se sjeverno od centra, a nudi odličan predah za porodice. Ovdje ima dosta igrališta, sportskih terena, a lijepo je i za šetnju kraj jezerca.

Ko voli istoriju, uživaće u Ljubljanskom zamku, koji je simbol grada. Nalazi se na vrhu brda iznad grada do kojeg se može pješačiti, ali i stići uspinjačom. Nekada su predsjednici tu primali zvaničnike, ali zbog gužvi u saobraćaju više to ne rade. U zamku se nalaze muzej, barokna kapela iz 15. vijeka i kafić. Jednom mjesečno organizuju se besplatne radionice za djecu na temu vitezova.

Metelkova je alternativni prostor u gradu. To su stare vojne barake koje su postale središte kulturnog, alternativnog i urbanog života. Okruženi grafitima, ovdje se nalaze i kafići i barovi, a održavaju se i izložbe.

Najbolji restorani nalaze se oko rijeke Ljubljanice, ali i u ulici Stari trg, koja je paralelna s rijekom, a nalazi se ispod zamka.

Izvor: www.rtcg.me

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!