Lutka sa tri dojke – Pupazza frascatana

Igrom slučaja, sudbinom, ili kako god želite to da nazovete, u januaru 2019. u toku moje posete predivnom, večitom, fantastičnom Rimu, poslednji dan svog boravka u Italiji, obeležio je jedan izlet u maleno mesto Frascati.

Ne, neću pisati o lepotama Rima, o tome ima tako mnogo tekstova. Slike tek da ne pominjem. Jednostavno “Tutte le strade portano a Roma” pa su nekako ti putevi mene doveli do ovog grada. Bila, videla, oduševila se ali…

[wp_ad_camp_1]

Nije bilo dovoljno videti Rim, moralo se malo izaći iz gužve, buke… I gde me tog jutra odveo lokalni voz? U deo Italije koji je tako blizu ovom velegradu, u oblast koja oduzima dah. Castelli Romani – Dvorci Rima.

Ugašeno grotlo vulkana, jezero u sred njega i divna sela u okolini. Voda u jezeru bistra, predivna, u kojoj se ogledaju okolni dvorci od kojih je možda najpoznatiji Castel Gandolfo, u kom se nalazi letnja rezidencija Pape. Da onog Pape sa velikim P.

Ali… nisam uzela da pišem ovaj tekst kako bi pisala o tome već o jednoj interesantnoj lutkici, o jednom slatkišu, suveniru… koji je ma koliko to neverovatno zvučalo, direktno povezan sa onim čime se ja bavim. Dojenjem! Da u sred jednog malenog sela, nedaleko od Rima, upoznala sam se sa njom. Gospođa Pupazza frascatana.

Legenda o nastanku ove lutkice od testa: Frascati je kraj koji je bogat vulkanskom zemljom, plodnom, savršenom, na kojoj se uzgaja najbolje vino u ovom regionu. A vino kažu “ne trpi gospodare već traži sluge“. Oko loze mora da se radi, a to podrazumeva da su u poslu oko uzgoja grožđa bile uključene i žene. Radilo se dugo, trebalo je odvajati ceo dan za rad u polju. Mlade jedre žene, uglavnom majke, ostavljale su svoju decu u selu sa dojiljom koja ih je dojila u odsustvu majki.

Frascati je imalo dojilju koja je bila poznata po tome da je mogla da izađe na kraj i sa najzahtevnijim detetom. Vremenom se otkrila tajna njenog uspeha. Naime ona je pored svoje dve dojke znala da koristi i “treću” u kojoj se nalazilo vino ovog kraja. “Dve dojke za mleko i jedna za vino” 🙂

Ova legenda je postala zaštitni simbol gradića, a keks u obliku žene sa tri dojke je nešto što se jednostavno mora kupiti. Nije baš namenjen za jelo jer je prilično tvrd ali ako odstoji malo duže povući će vlagu iz vazduha i biti jestiv, ili ga jednostavno umočite u vino i uživajte u njemu.

[wp_ad_camp_1]

Interesantna priča, naravno alkohol nije namenjen bebama i deci ali legende su čudna stvar. Ovaj gradić je prihvatio oberučke legendu i gradi svoju turističku ponudu na njoj.

Ako nekada budete bili u prolazu kroz Frascati ili bar u njegovoj blizini ne zaboravite da probate lokalno vino.

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!