Male vrednice

Izvor: glas-javnosti.co.yu

OBAVLJANJE DNEVNIH KUĆNIH POSLOVA VAŽAN JE DEO RAZVOJA SVAKOG DETETA

Kada mališani pomognu svojim roditeljima, osetiće se kao bitni i korisni članovi porodice

Kao svaka brižna majka, i vi se trudite da svoju ćerkicu i sinčića ne opterećujete kućnim poslovima. Možda će i vama da zvuči čudno, ali psiholozi tvrde da je obavljanje dnevnih kućnih poslova važan deo razvoja svakog deteta. Kroz redovne poslove mališan uči da brine o sebi, stiče samostalnost i razvija osećaj odgovornosti, kao i značaj svakodnevnih obaveza. Ako vaša mezimica učestvuje u kućnim poslovima, mnogo lakše će se prilagoditi radnoj atmosferi u školi i bez problema savladati obaveze. Što je još važnije, dete će se osećati kao važan i koristan član porodice.

Upravo zbog toga ne oklevajte! Zaposlite decu istog trenutka kad su se zatekli pored vas u kuhinji. Zadatke mališanima možete podeliti u tri grupe. Lični zadatak je onaj pomoću koga će mališani naučiti da brinu o sebi. Kućni poslovi predstavljaju one koji će im stvoriti osećaj aktivnog člana porodice, dok će zajednički poslovi obuhvatiti aktivnosti pomoću kojih će razviti određene veštine dok vama prave društvo.

Kako da krenete sa zadacima? Uvek pokažite mališanu kako bi posao trebao da se uradi i odvojite malo vremena da vežbate sa njim. Da bi se dete lakše snalazilo, na zid mu zalepite mali podsetnik kojim redom šta da uradi. Ako dete još uvek ne zna da čita nacrtajte mu sled obaveza. Vrlo brzo za mališana će kućni poslovi postati rutina, jer će i ono imati ulogu vašeg malog pomagača. Pratite kako dete napreduje i vremenom mu zadajte još neki posao da obavi. U uzrastu između dve i tri godine dete će samo obaviti zadatke kao što je odabir garderobe za dan, oblačenje, sređivanje sobe i sortiranje igračaka u fioke. Mališanima možete da date obavezu da svaki dan nahrani kućnog ljubimca ili da vam iz druge prostorije donese neki lagan i siguran predmet. Zajedno možete brisati prašinu, sto i ostale detetu dostupne površine.

Devojčicama je interesantno da sa mamom postave sto za ručak i da pomognu oko kuvanja. Uživaju u ulozi male domaćice. U periodu od četvrte do pete godine dete je dovoljno veliko da ostavi prljav veš u korpu namenjenu za to, čistu odeću da poslaže u ormarić i da svako jutro namesti svoj krevet. Što se tiče ostalih poslova, pustite mališana da sam donese poštu i novine, napravi lagan doručak i izvadi posuđe iz mašine. Uživaćete radeći zajedno u bašti dok zalivate cveće ili sadite nove biljke. Uz male trikove spremanje po kući možete pretvoriti u zabavu u kojoj će vam vreme brzo proći, a vi kao i vaš mezimac nećete ni primetiti koliko ste posla obavili.  

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!