Mame iz Niša obeležile Nacionalnu nedelju dojenja

Foto: Vesna Rajnoha, agencija Stylistico

Foto: Vesna Rajnoha,
agencija Stylistico

Osvanuo je jedan divan sunčan, veoma prijatan dan, iako se milslilo da će biti kiše. Patronažne sestre DZ Niš, Natali Stanković i Dušanka Radovanović, su stigle po pozivu da uveličaju naš skup i da sa nama podele svoja iskustva, a i da porazgovaraju sa nama ukoliko imamo neku nedoumicu u vezi dojenja.

Stigoh i ja u pola jedan kada je i bio zakazan skup u kafiću „Crazy boy“ u prizemlju Kalče. Sedimo, moja porodica, ja i patronađne sestre i čekamo…trudnica nigde, mama sa bebama nigde…već pola sata je prošlo…

Iskoristih to divno vreme da sa stručnim licima popričam o dojnju u Nacionalnoj nedelji dojenja. Saznala sam da su najčešći problemi sa kojima se one sreću kada posete porodilje ragade ( pukotine na bradavicama), kao i mastitis(upala mlečnih kanala praćena bolom pa često i temperaturom) koji doživi neki broj žena pri prilivu mleka. Takođe, kao bitan probem, Natali i Dušanka ističu nepodržavanje porodilje od strane porodice. Čest problem u prvim danima i zabunu majkama prave bake, tetke, komšinice…koje svojim iskustvima i „dobronamernim“ savetima zbunjuju mladu mamu. Donose flašice, cucle, AD-mleka, čajeve, vodu… govore mami da joj je melko isuviše slabo. Sestre ističu da ništa od toga ne bi smelo da se nudi bebama, pogotovu u prvom mesecu života kada beba uči da sisa, a kod mame se uspostavlja laktacija.

One preporučuju isključivo dojenje beba do punih šest meseci života. Ostale napitke, zasladjenje kamilice, čajeve za grčeve preporučuju da pije mama kako bi to kroz mleko stiglo do bebe.

Njihov savet trudnicama je da se jave Patronažnoj službi DZ na broj 018- 521-287, kako bi ih neka od patronažnih sestara posetila još u trudnoći i odgovorila na sva njihova pitanja i neduoumice.

Takođe nas pozivaju da posetimo njihov štand u Domu vojske u okviru „Sajma zdravlja“, koji će se održati 10. I 11. oktobra, pogotovu trudnice, jer će pokazivati pravilno postavljanje bebe na dojku, govoriće o prvim danima bebe kod kuće i odgovoriti na sva pitanja vezana za dojenje. One ističu da je vrlo korisna budućim mamama i školica za trudnice pri DZ, samo treba da se prijave na vreme.

Dok smo razgovarale, pristigle su još tri mame sa svojim porodicama i te divne trenutke našeg druženja zabeležila je Vesna Rajnoha iz agencije za organizacuju svih vrsta proslava Stylistico.

Milica Bugarin
članica grupe za podršku dojenju – Niš

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!