Matematičke igre za predškolce

Dati djeci čvrste temelje u ranoj matematičkoj pismenosti vrlo je važno za njihov budući akademski uspjeh. To možete postići tako da ih potaknete da sudjeluju u dinamičnim matematičkim igrama koje mogu pomoći onima malim predškolcima da usvoje vještine, ali i samouvjerenost koja će im trebati.

 

Većina djece je i bez roditeljskog navođenja prirodno zainteresirana za matematiku koja se nalazi svuda oko njih. Vole postavljati pitanja i igrati igre koje uključuju mnoge matematičke pojmove. Rano izlaganje matematici djetetu će izgraditi samopouzdanje koje će mu biti potrebno za uspjeh u školi.

Evo nekoliko jednostavnih matematičkih igara i aktivnosti koje možete igrati s djecom kod kuće i na taj način poticati učenje te razumijevanje osnovnih matematičkih pojmova.

Bingo s kockicama za društvene igre

Kartice za ovaj bingo možete isprintati ili ručno napisati pa izrezati. Pravila su ista kao i kod „običnog“, osim što se brojevi ne izvlače nego se baca kockica za društvene igre. Ova zabavna igra potiče rane matematičke vještine kao što su brojanje i prepoznavanje brojeva od 1-6.

Dakle, igra se tako da se baca kockica, a dobiveni broj s kockice se pokriva na karticama. Ovu igru može igrati cijela predškolska grupa, mala grupa djece, ali i par, čak i dijete samo. Za onoga tko prvi pokrije sve brojeve na kartici možete smisliti simboličnu nagradu – u sljedećem krugu nosi krunu pobjednika ili nešto slično.

Brojevi i brojanje u čašama

Evo još jedne aktivnosti kroz koju djeca na zabavan način mogu naučiti brojati. Bez obzira na trenutne matematičke sposobnosti, bit će ovo sjajna prilika za vježbanje brojanja naglas, prepoznavanje i imenovanje brojeva te razumijevanje njihovih vrijednosti.

Trebat će vam 10 plastičnih čaša (ili rola potrošenog toalet papira), 55 slamki ili štapića, te flomaster. Na svaku čašu flomasterom ispišite po jedan broj (1, 2, 3, 4…) te na hrpu stavite sve slamke. Djetetov je zadatak da u čašu s pojedinim brojem stavi točno onoliko slamki koliko na njoj piše.

Baci kockicu i broj!

Ova igra omogućava djetetu da prepoznaje broj na kocki, broji naglas i, ako je spremno, zbraja. Nacrtajte djetetu nekoliko velikih bubamara s velikim točkama na krilima. Neka svaka bubamara ima različit broj točki na sebi.

Ovako se igra: Dijete baca kockicu, a broj koji dobije označava broj točkica na bubamari koje će prekriti čepovima (ili kružićima iz neke druge društvene igre poput mlina). Cilj je da prije protivnika prekrije sve točkice na svojim bubamarama. Ako su mu ostale, npr. dvije točkice, mora bacati sve dok ne dobije baš taj broj. Kockice baca svako dijete za sebe redoslijedom koji se dogovore.

Dijete će igranjem ove igre također i usvojiti prepoznavanje brojeva prema uzorku točkica na kockici.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!