Međunarodni Dan porodice u Čairskom parku u Nišu – 15. maj 2016.

Nis dan porodice 2015

Cilj obeležavanja Međunarodnog Dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ostvare svoja prava, ali i ispune svoje dužnosti prema zajednici.

Ova manifestacija osmišljena je pre svega da bi se na jednom mestu okupilo što više članova uže i šire porodice, da vreme koje će provesti zajedno bude ispunjeno kvalitetnim sadržajima koji će zabaviti sve članove porodice, ali i uputiti ih na institucije, organizacije i udruženja, kao i neformalne grupe koje im mogu pružiti podršku u svim važnim segmentima porodičnog života – zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim, rekreativno-zabavnim. 

Akcijom želimo da doprinesemo jačanju i proširivanju porodice, kao osnove svakog društva, kao i naše lokalne zajednice. Cilj nam je i da sve bitne aktere čiji je rad usmeren na porodicu okupimo na jednom mestu i podstaknemo njihovu međusobnu saradnju i umrežavanje.

Statistika kaže da se u zadnjih desetak godina prosečna porodica u Srbiji svela na svega tri člana. Gotovo da je postala retkost da se porodica odluči i za drugo dete, a kamoli za više od toga. Od ukupnog broja porodica sa decom, tek u svakoj drugoj raste dete mlađe od 25 godina. Razloga za ovakvo stanje stvari je mnogo, ali se najčešće kao glavni krivac što institucija porodice svakodnevno gubi na značaju kakav je imala ranije, navodi nedostatak zajednički provedenog vremena usled neprestane trke za zaradom.

[wp_ad_camp_1]

Prošle godine se u Čairskom parku okupilo preko hiljadu posetilaca, dok je u programu učestvovalo blizu 100 ljudi. Ove godine očekujemo preko 30 udruženja i 200 učesnika u programu. Manifestacija “Dan porodice” predstavlja sadržajan, zanimljiv i kreativan, ali pre svega svrsishodan odgovor na svakodnevne izazove sa kojima se suočava jedna savremena porodica – porodični, partnerski, društveni odnosi koji utiču na funkcionisanje jedne porodice, kao i rad institucija i organizacija koje su usmerene na neki segment porodičnog života.

Svi članovi porodice mogu da se opuste i zabave, a da se pritom upoznaju sa organizacijom i tehnikama rada institucija, udruženja i neformalnih grupa koji su važni za svaku porodicu.

U okviru manifestacije sve zainteresovane trudnice i dojilje biće u prilici da na štandu “Moja podrška dojenju” razmenjuju iskustva, postave pitanja o dojenju savetnici za dojenje.

Tokom scensko-zabavnog programa u centralnom delu manifestacije, svoje znanje, veštine i talenat pokazaće razne rekreativne grupe, a u određenim segmentima i posetioci.

Radionice i predavanja biće u prostoru gde će biti postavljeni punktovi udruženja, organizacija i institucija koje učestvuju na manifestaciji. Više od polovine učesnika organizovaće radionice, predavanja i kreativno predstavljanje svog rada. Ostali punktovi biće informativnog karaktera, gde će predstavnici institucija i udruženja odgovarati na pitanja posetioca i usmeno predstavljati svoj rad;

Edukativno-rekrativno-zabavni program za celu porodicu biće predstavljen kroz demonstraciju rada Vatrogasne spasilačke jedinice Niš, konjičkog kluba, ZOO planeta, izviđačkih odreda, joge za celu porodicu…

Ciljna grupa su roditelji dece do 18 godina, kao i bake, deke i ostali članovi uže i šire porodice, stručnjaci iz oblasti psihologije, pedagogije, medicine, organizacije civilnog društva i pojedinci/ke čiji je rad usmeren na neki deo porodičnog života, institucije koje se bave porodicom, ustanove kulture, sporta, rekreativna udruženja.

Ove godine pripremili smo obimniji, kvalitetniji i sadržajniji program za posetioce I očekujemo više od 1000 posetilaca, koliko je bilo prošle godine.

“Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin” i “Super radio”, uz finansijsku podršku gradske opštine Medijana i tehničku podršku Kancelarije za mlade Grada Niša, organizuje 2. put manifestaciju “Dan porodice” u parku Čair u Nišu, u nedelju, 15. maja 2016. godine.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!