Mitovi o dojenju 1

mitovi dojenje 1

Na slici su mitovi, a evo šta su činjenice:

1. Čak i kada je djete rođeno prije vremena ono može sisati. Kod djece koja su rođena prije 34. nedjelje gestacije potrebno je izdajati mlijeko koje će osoblje na neonatologiji redovno davati djetetu. Poželjno je izbjegavati flašicu i koristiti alternativne metode hranjenja.
Za dijete koje je rođeno posijle 34. nedjelje gestacije, a pod uslovom da je dijete zdravo, ono može sisati sasvim normalno.

[wp_ad_camp_1]

2. Ne postoje bebe koje više vole flašicu, već majke iz straha da dijete “ne zna da sisa”, “da ga previše umaraju”, “da je dojenje teško”, “da nemaju dovoljno mlijeka”… prelaze na flašicu, a dijete je dovoljno mudro da shvati odakle mlijeko lakše ide iz dojke ili iz flašice, prelazi na flašicu i štrajkuje na dojci (Štrajk dojenja – Beba neće da sisa)

3. Skoro pa sve majke mogu stvoriti dovoljno mlijeka za svoje dijete. Procenat onih koje ne mogu je izuzetno mali. Jako je jednostavan princip stvaranja mlijeka. Što se dojke više i češće prazne više se mlijeka stvara. Strah da majka nema dovoljno mlijeka je normalna pojava pa se zato treba protiv njega boriti znanjem. (Kako nastaje majcino mleko)

[wp_ad_camp_1]

4. i 5. Veličina dojki ne igra nikakvu ulogu kada je laktacija u pitanju jer je veličina dojki određena količinom masnog tkiva u njima. Redovno dojenje na bebin zahtjev, pravilan položaj djeteta na dojci i poštovanje sledećeg Kada dojiti bebu i koliko treba da traje podoj? garantuje dovoljnu količinu mleka u dojkama.

6. Umjesto da u porodilištu, a i kući, posegnete za flašicom čim se dijete malo buni proučite kako se dijete pravilno postavlja na dojku pa će je lakše prihvatiti: Položaji za dojenje, pravilno postavljanje bebe na dojku Vi ste draga majko roditelj i od Vas zavisi da li će dete sisati ili ne, zar ne?

7. Mastitis odnosno upala dojke nije razlog za prestajanje sa dojenjem. Temperatura nije smetnja dojenju… Pročitajte: MASTITIS – začepljenje mlečnih kanala i infekcija dojke

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!