Mlecni zubi – nicanje zubica

Zubi bebama najčešće počinju da niču između šestog i osmog meseca. Neka beba dobije prvi zub sa tri meseca, dok druga sa osamnaest, a opet su obe zdrave i normalno se razvijaju. Vreme nicanja prvih zuba je uglavnom uslovljeno nasleđem. Neke bolesti mogu da utiču na nicanje zuba, ali to je izuzetno retko.

Deca dobijaju dvadeset zuba, mlečne zube, tokom prve tri godine života. Zato roditeljima izgleda kao da im stalno niču zubi i ne retko i neke bolesti pripisuju tom sasvim normalnom procesu.

Redosled nicanja zuba

Obično bebi prvo niču dva središnja donja sekutića (jedinice). Sekutići su osam prednjih zuba (četiri donja i četiri gornja). Nekoliko mesaeci kasnije niču gornji sekutići, njih četiri obično u razmaku od po mesec dana. Prosečna beba od godinu dana ima šest zuba – četiri gore i dva dole. Zatim sledi pauza od nekoliko meseci, do naredne serije. Tada naglo izbija jedan za drugim šest zubića: dva preostala sekutića dole i četiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne niču odmah pored sekutića, jer ostavljaju mesto za očnjake.

Posle pojave prvih kutnjaka, sledi pauza od nekoliko meseci pre nego čto između sekutića i prvih kutnjaka ne počnu da rastu očnjaci. Ovo se najčešće dešava u drugoj polovini druge godine. Na kraju niču četiri kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obično polovinom treće godine. U proseku prvi sekutići niču oko 7. meseca, drugi oko 8. prvi kutnjaci od 10. do 14. meseca, očnjaci od 14. do 20. meseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. meseca. Međutim, to je jedan prosek. Nema potrebe da brinete ako je kod vaše bebe raspored nicanja zuba raniji ili kasniji.

Neka beba može da se rodi sa zubima (natalni zubi). Obično je to jedan ili dva sekutića u donjoj vilici, mada je zabeleženo i do osam natalnih zuba. Ovi zubi su problem ako se klate. Tada ih treba izvaditi, jer postoji mogućnost da ih beba udahne i da se zagrcne. Izuzetno retko zub može da nikne u prvih trideset dana bebinog života (neonatalni zubi). Kod te dece će i stalni zubi nicati ranije.

Nicanje zuba

Bebe se različito ponašaju kad im niču zubi. Neka kenka, žvaće sve što dohvati, balavi, teško zaspi, budi se svaki čas i to se ponavlja svakih svakih mesec – dva kad joj niču zubi. Drugoj bebi zub nikne neprimetno i roditelji ga vide u ustima, a da nisu ni znali da niče. U oba slučaja bebe počnu da balave u trećem ili četvrtom mesecu, jer im pljuvačne žlezde tada postaju aktivnije. Nemojte da mislite da balavljenje obavezno najavljuje nicanje zuba.

Pustite bebu da glođe

Svaki zub može da namuči bebu. Ipak njoj lakše niču sekutići i očnjaci, a obično je najviše namuče prva četiri kutnjaka, koji kod većine dece niču od desetog do osamnaestog meseca. Bebi ćete najbolje pomoći pustajući je da glođe. Obično se bebi daju gumeni prstenovi različitog oblika, takozvane glodalice. One su zgodne jer su dizajnirane tako da ih beba lako drži. Glodalice se mogu ohladiti u frižideru. To prija nekim bebama. U to vreme bebe obično glođu sve što stignu i ne možete od njih očekivati da se ograniče samo na glodalice. Nemojte da im dajete igračke od tanke i krhke plastike, jer mogu da otkinu parče i da im ono uleti u dušnik i izazove gušenje. Vodite računa da beba ne glođe nameštaj po kući i predmete koji nisu igračke. To je opasno zbog mogućnosti da su ofarbane bojom koja sadrži olovo.

Pustite bebu da glođe šta hoće. Vaše je samo da pazite da ne koristi predmete kojima može da se povredi. Nećete dozvoliti da glođe oštre igračke i druge predmete, jer ako sa njima u ustima padne, može da se povredi. Neke bebe obožavaju da glođu tkaninu, benku ili ćebence. Neke bebe vole ako im se u tkaninu uveže parče jabuke ili kocka leda. Većini beba prija ako joj povrebeno snažno protrljate desni.

Većina roditelja se užasava bakterija koje se nalaze na igračkama. Naravno da ćete povremeno da perete glodalice i igračke, obavezno kad padnu na pod. Bebu ne trebate da držite pod staklenim zvonom. To je i nemoguće i nepotrebno i štetno. Ona i onako trpa sve u usta i susreće se sa mikrobima i vremenom razvija svoj imunitet.

Bebi glodanje svega i svačega sigurno ublažava tegobe kod nicanja zuba. Međutim, psiholozi ističu da beba to ne radi samo zbog zuba, već je to jedna faza u njenom razvoju (stadijum oralnog razvoja deteta).

Na tržištu postoje brojni farmaceutski preparati koji olakšavaju nicanje zuba (npr. Dentinox). Oni pružaju privremeno olakšanje bebi prilikom nicanja zuba, ali o njihovoj primeni morate prvo da se posavetujete sa pedijatrom.

Da li beba može da se razboli zbog nicanja zuiba

Mnogi roditelji misle da beba može da bude bolesna zbog nicanja zuba. Nazeb, grip, proliv, povišena temperatura se povezuju sa nicanjem zuba. Ta stanja izazivaju mikrobi. Može to biti isprovocitano trpanjem prljavih igračaka u usta, ali ga ne treba smatrati normalnim stanjem kod nicanja zuba. Ako je beba dobila temperaturu, proliv ili deluje bolesno morate je odvesti kod pedijatra.

Blago crvenilo i otok desni mogu se javiti nedeljame pre nicanja zuba i ne predstavljaju problem. Povlače se ubrzo posle nicanja zuba. Ako se pri izbijanju zuba, zbog infekcije desni, javi temperatura, blaga je i kratkotrajna.

Izvor: porodicnilekar.net

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!