“Moje mleko je slabo” – MIT

mit slabo mleko

Na fotografiji vidite dva uzorka mleka od po 25ml svaki. Radi se o zrelom mleku koje se luči negde nakon treće nedelje starosti deteta sve dok dete bude sisalo bez obzira da li je to godu, dve ili duže. Oba uzorka majčinog mleka su uzeta od iste žene za vreme jednog izdajanja. U levoj posudi se nalazi mleko koje je izdojeno na samom početku i to je takozvano prednje mleko. Ono je siromašno masnoćama i služi da beba utoli žeđ na samom početku podoja.
Kako beba za vreme podoja izvlači mleko iz jedne dojke ona nakon kratkog vremenskog roka dolazi do takozvanog zadnjeg mleka koje se nalazi u dubini dojke i koje je masnije. Zadnje mleko služi da beba raste i dobija na kilaži.
[wp_ad_camp_1] Ukoliko majka, bebi uzrasta nakon 3-4 nedelje starosti, da da sisa pa zatim nakon par minuta da drugu dojku misleći da je beba zavrsila sa prvom tada beba dobija dve doze pednjeg nemasnog mleka. Zbog nedostatka masnoće koja će bebi dati sitost beba u kratkom vremenskom roku ponovo traži da sisa i opet dobija prednje mleko… Rezultat je razdražljiva beba koja nikada nije sita, a njena stolica u najvećem broju slučajeva postaje zelena, može se desiti i pojava tragova sveže krvi jer mleko samo projuri kroz creva oštećujući sitne kapilare, a napredovanje na težini, iako jako često sisa, ide mnogo slabije od očekivanog.[wp_ad_camp_1] Kako sprečiti pojavu zelenih, praznih stolica?Dozvolite bebi da sisa iz jedne dojke što duže, bez da je Vi prekidate, kako bi došla do masnog mleka, a drugu nudite samo kada dete samo odustane od prve dojke i to kao dopunu podoja.Ukoliko je dete sisalo iz obe dojke sledeći podoj krećete sa onom dojkom na kojoj je završilo sa predhodnim podojem. Po principu ako je dete sisalo prvo iz leve pa dopunilo sa desnom onda naredni podoj krećete sa desnom i dopunjujete sa levom.

Nakon što izdojeno mleko odstoji na hladnom, posle nekoliko sati, mleko uglavnom izgleda ovako:

izdojeno mleko u flasici
autor fotografije: Budanov Danijela
 došlo je do normalnog raslojavanja i masnoća se podigla na vrh ovo je potpuno normalno majčino mleko par sati nakon izdajanja  Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!