Moje pobede, prvi podoj i uspešno izdajanje!

Pišem s debelim vremenskim odmakom…

Do bolnice je sve bilo super nakon 13 sati dripa rodila se Z., velika beba od četiri kg. O dojenju znam jako malo, poslije će se ispostaviti da je to zanemarivo malo. Bebu sam dobila sutra ujutro na podoj, stavljam je na sisu ona vuče u prazno boli¹ ali mislim se pa pogledaj je mogu ja to pa dizajnirana sam za to.

Ispostavilo se da mlijeka nema još, tek drugi dan, do tad je hrane na špricu².

Bradavice uvučene, suprug trči po šeširiće za dojenje, pokušavamo i tako ne ide nam, podoj 0.

Suza suzu stiže, očajna sam i jadna pokušavam sve što mi netko predloži, zovem prijateljice koje su rodile. Ludom srećom dolazim do vaše stranice. (Super beba – sajt, ili Moja podrška dojenju – FB stranica)

Mljeko mi je nadošlo drugi dan dojke pune, tvrde ko kamen, donose mi izdajalicu, izdajam 40ml, na što mi je sestra objasnila da sam dobila nesteriliziranu izdajalicu i da to sve moram baciti.

Kako baciti, što?

Što će ona jesti, adaptirano?

Kroz noć odlazim na neonatologiju i izdajam se svaka tri sata, ne ide nikako, tek ujutro sam izdojila 35 ml opet plačem ovaj puta od sreće, mislim se mogu ja to. Stvarno. U pauzama od izdajanja čitam vaše tekstove i pokušavam je stavljati na dojke koje su već pune ragada. Boli strašno.

Sad već shvaćam da mi je ona zbog nepravilnog položaja napravila dio ragada, dio izdajalica, ali šutim i izdajam i dalje…

Došle smo doma nažalost na jedan dan. Upala dojki sutradan odmah temperatura 39.7, hitno ginekologija, žele me ostavit u bolnici ali da ona ostane doma da joj tata da nadohranu.

Mislim da i dan danas pamte moje vrištanje.

[wp_ad_camp_1]

Beba je samnom, tu dolazi divni doktor koji mi objašnjava što i kako. U kombinaciji sa vašim tekstovima i njegovim savjetima počela sam pravilno izdajati i nju stavljati na dojku al ona ne želi više vrišti… Ja ustrajana izdajam, stavljam na dojku i hranim kad vidim da ne ide… To smo pokušavali tri mjeseca tako, odustala sam od vraćanja na dojku više nisam imala snage, jednostavno tu sam bitku izgubila.

Toliko sam se posvetila njoj i dojenju da sam izgubila oko 30 kg, izgledam ko kostur ali ja to ne vidim, zaboravljam jesti.³ Suprug svaki dan sve zabrinutiji.

4. mjesec upala opet, kako ih lako lovim mislim se. Ovaj puta znam što treba masiraj, tuširaj, izdajaj, ali na pritisak supruga idem ginekologu, vidim da je zabrinut jako.

Dobila sam Bromergon (valjda se tako piše).

Dolazim doma izdajam se ko da nemam upalu, muž me moli da uzmem tablete. Ne želim, malena je ovisi o meni ne mogu joj to napraviti, obožavam je želim joj samo najbolje a čvrsto sam uvjerena da je to moje mlijeko. Imamo doma adaptirano za svaki slučaj. Neotvoren. Gledam ga kao najvećeg neprijatelja. Ostao je neotvoren, donirala sam ga.

Dolaze mama i svekrva mole me da prestanem ne slušam nikoga, čitam i dalje na stranici što napraviti, kako dalje…

[wp_ad_camp_1]

Nastavljam i dalje izdajati. Ovo je moja druga pobjeda od početka dojenja. Prva je bila kad sam je prvi puta nahranila.

Nakon toga imala sam još dvije ili tri manje upale koje sam uspješno rješila sama, krv iz bradavice je znala uništiti mljeko… Ali izdajala sam i noću i danju i imala količinu da nahranim blizance. S vremenom sam izdajala po 300ml iz svake dojke po obroku za 10-ak minuta. Usput kupujem vrećice za pohranu mljeka i iz jedne dojke hranim nju drugu pospremam u led. Uspjela sam. Olakšanje. Sreća.

Sa 13.5 mjeseci opet problem gnoj na desnoj dojki oko bradavice, izdajam se iz ljeve dojke par dana i mješam svoje mlijeko sa adaptiranim jer ona ne prihvaća ad, tu noć izdajam zadnju bočicu za moju curicu i hranim je svjesna da sam joj dala sve najbolje što sam mogla.

Nisam dojila niti dana, ali sam se trudila koliko god sam mogla, borila sam se svim silama i iskreno i opet bih.

A Vama Tereza iskreno hvala od srca, vaši tekstovi i iskustva drugih žena su mi pomogli da prepoznam dosta problema i da ih uspješno rješim.

Ako i ne objavite hvala Vam što ste pročitali i što ste sudjelovali u hranjenju jednog prekrasnog plavookog čuda.

anonimno

  1. Bol se u ovom slučaju javlja ne zbog praznih dojki već zbog plitkog hvata dojke pa dete iritira samu bradavicu što je jako bolno.
  2. Praksa dohranjivanja dece u porodilištu preko šprica je za svaku pohvalu iz više razloga
  3. Drage majke morate se redovno hraniti, treba vam energija da lakše pregurate zahtevne dane roditeljstva. Ne radi se tu samo o dojenju već i o neprospavanim noćima, umoru… Morate radi sebe jesti redovno, raznovrsno i umereno bez preterivanja. Biće vam lakše da pregurate.
  4. Iako nema stavke broj 4 u tekstu, želim da naglasim ovoj dragoj majci da je ona za mene DOJILJA! Ona je svoje dete odhranila svojim mlekom.

foto: babycenter.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!