Mojih 10 koraka do uspešnog dojenja

Mojih 10 koraka do uspešnog dojenjaOdlučila sam napisati po svom iskustvu korake do uspješnog dojenja:

  1. korak: u trudnoći, kada imate vremena čitajte puno o dojenju, kako dojenje funkcionira, kako se mlijeko stvara, koji su najčešći problemi i kako ih riješiti, što su skokovi u razvoju itd itd uglavnom bacite se na čitanje RODA, Super Beba stranice, knjigice…
  2. korak: NE kupujte bočice i kutiju hrane broj 1 “za svaki slučaj”
  3. korak: kad rodite biti će vjerovatno jako teško, uglavnom se ako ne pazite naprave ragade i dojenje postaje bolno… Budite uporne i tražite sestre, svu moguću pomoć oko pravilnog postavljanja bebe na dojku, pogotovo ako ste završile na carskom rezu.
  4. korak: mlijeko skoro pa nikad ne dođe čim rodite, pa prvih par dana budite uporne i bebu 10-12 puta stavljajte na cicanje. Probajte da vama iza leđa u rodilištu ne daju formulu, stoga naglasite sestrama što želite/ne želite.
  5. korak: Uglavnom sve prođe uredu u rodilištu, a najteži dio dolazi kad dođete doma. Članovima obitelji objasnite sve o dojenju i tražite da budu vaša potpora kad je najteže.
  6. korak: Ako beba često plače i smiri se samo na dojci ne bojte se da nemate mlijeka i da je ono slabo. Bebe ne plaču samo kad su gladne, već i kad su nesigurne, kada traže vašu blizinu, kada ih muči probava, jednostavno su 9 mjeseci bile u vama pa gledajte da bi i 9mj bile uz vas, da se osjećaju sigurno. Skokovi u razvoju
  7. korak. nikad ne gubite vjeru u sebe i svoje tijelo. Ponekad, kao u mom slučaju desilo se da je beba lijepo napredovala, a onda odjednom šok… u 7 dana izgubila 40g između 2 i 3 tjedna starosti. Svi su me odmah napali da uvedem formulu, a ono što sam ja napravila je stisnula zube i javila se savjetnicama da vidimo zašto je došlo do problema i kako ga riješiti. Što mislite, dali je moja beba i dalje padala na težini? Naravno da nije, uz pomoć savjetnica našla sam gdje sam griješila iako sam svu literaturu isčitala o dojenju,svaka majka i beba su zasebni slučaj i ne vrijede sva pravila jednako na sve mame i bebe. Od tada moja beba dobiva skoro 200g na tjedan
  8. korak: ako je došlo do bilo kakvog problema i ne vidite svijetlo na kraju tunela unatoč znanju koje imate obratite se dragim savjetnicama u grupi Moja podrška dojenju, našoj dragoj Terezi ili ako ste iz Hr nazovite sos telefon za dojenje (malo je drugačije kad čujete glas savjetnica). Poblem će zasigurno biti uspješno riješen.
  9. korak: ne odustajte, kad vam je najteže ne odustajte uvijek će tu biti netko tko će vas razumjeti i pomoći vam.
  10. korak: nikada, ali nikada nemojte sumnjati u sebe… jer vi ste savršeni svojoj bebi i ništa joj drugo ne treba osim vas!

Hvala dragim ženama koje su bile uz mene, bodrile me i davale mi tu ogromnu snagu koju sad imam!

Lijep pozdrav za Moja podrška dojenju, Rodina SOS drupa za dojenje!

Autorka: Ana Matija Ciprijanović

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!