Na skijanje sa decom

Na šta treba obratiti pažnju kad idete s mališanom na zimski odmor

Nemojte prestati sa skijanjem nakon što postanete roditelji. Deca vole sneg, grudvanje, sankanje i druge zimske aktivnosti, pa je ovo odlična prilika da se svi dobro zabavite.

Kada deca mogu početi skijati?

Deca mogu početi skijati čim dobro nauče hodati, s otprilike 3 godine, ali pravilno mogu naučiti skijati tek sa sedam ili osam godina. Neki vrtići čak organizuju škole skijanja za decu predškolskog uzrasta, što može biti dobar način da se upoznaju s ovim sportom. Vrlo je bitno da decu ne prisiljavate na ono što im se ne sviđa, stoga ih nemojte terati u školu skijanja ako to ne žele. Jako malu decu nemojte voditi na previsoke planine jer se još ne mogu dobro prilagoditi promenama pritiska.

Skijaška oprema za decu

Pre nego krenete na sneg, pobrinite se da ste dete dobro obukli kako mu ne bi bilo hladno. Odgovarajuća zimska odeća uključuje dečje ski odelo od materijala otpornog na vetar i vlagu, rukavice, šal, skijaško donje rublje i tople čarape. Vrlo je bitno da je dete slojevito odeveno, kako mu ne bi bilo hladno.

Izbor skijaške opreme za decu može biti problematičan, jer ona brzo rastu. Ipak nemojte kupiti opremu par brojeva veću, da bude za sledeće zimovanje, jer će detetu otežati skijanje, a može se čak i povrediti.

Pancerice bi trebale biti iste veličine kao i patike, s malo mesta za pomeranje nožnih prstiju. Kupujete li pancerice za malu decu, izvadite unutrašnji deo pancerice i tako probajte veličinu.

Dečje skije su kraće i mekše od skija za odrasle, ali poput i onih „velikih“ mogu biti carving, pa pre uzmite takve skije jer će njima lakše upravljati, a na nogama neće biti preveliki pritisak. Kod izbora veličine skija morate uzeti u obzir detetovu starost, visinu, težinu i sposobnosti. Carving skije bi trebale biti dužine između vrha ramena (za laganiju decu) i razine očiju (za težu decu). Kad birate klasične skije za dete do 6 godine uzmite 15 cm kraće od detetove visine, a za uzrast od 6 do 10 godina otprilike detetove visine.

Štapove deca u pravilu ne koriste sve dok ne nauče osnove skijanja, a mogu im i smetati.
Obavezan deo opreme je kaciga. U Italiji i Sloveniji su kacige obavezne za decu mlađu od 14 odnosno 11 godina.  Uzmite veličinu kacige koja dobro pristaje detetu. Nemojte zaboraviti ni na skijaške naočare.

[wp_ad_camp_1]

Kupovina ili iznajmljivanje?

Ako ne skijate često i ako ste početnici, najbolje je da opremu iznajmite. U suprotnom kupite opremu, ali to ne treba obavezno da bude nova oprema. Deca brzo prerastaju stvari, tako da malo koje dete može nositi istu opremu dve godine za redom, pa se isplati kupiti polovno, ili u ski servisu probajte zameniti staru opremu za novu.

Na stazi

Pre nego se odlučite za aranžman, raspitajte se o stazama, zabavnim sadržajima i školi skijanja za decu. Mnoga skijališta imaju programe za animaciju dece na skijalištu. Odlučite li se sami učiti dete skijati, budite strpljivi i imajte u vidu detetove granice. Deca će hteti učiti skijati samo ako im je to zabavno, a tada će vrlo brzo savladati osnove. Većina metoda sadrži malo objašnjavanja, a mnogo kopiranja pokreta. Prvo se počinje od pluga, pa se postepeno savladavaju paralelno skijanje i skretanja, zavisno o spretnosti deteta. Sve to treba biti urađeno kroz igru, zabavu i za malo veću decu, kroz takmičenja.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!