Nacionalna nedelja dojenja 2017.

I ove godine u Srbiji je, u toku 40. kalendarske nedelje kao simbola završetka trudnoće i početka dojenja, obeležena Nacionalna nedelja dojenja.

Jedna od manifestacija održanih ovim povodom bio je i 2. Festival dojenja u Beogradu, koji je održan u prostoru SC “Šumice”.  Organizator Festivala bio je Dečji sajt doo.

Festivalu je prisustvovalo nešto više od dve stotine trudnica koje su sa pažnjom slušale predavače koji su im posvetili svoje vreme, znanje, iskustvo, udruženi sa željama da se kao buduće majke osnaže i da budu zadovoljne i ispunjene. Ali nisu tu bile samo trudnice već i buduće tate kao i majke sa bebama.

Tema na festivalu je bilo dosta ali ona zbog koje je sam festival i održan, a to je dojenje, je bila najinteraktivnija. Pričalo se o detaljima kako najbolje uspostaviti dojenje, šta očekivati kada je dojenje u pitanju, kako znati da li je beba unosi dovoljno mleka, kako sprečiti eventualne probleme i kako ih prevazići ako do njih dođe. Trudnice su rado postavljale pitanja u toku prezentacije koju je odražala Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje.

Festival dojenja: Tereza Kiš Miljković i ambasadorka festivala Bojana Barović

“Dojenje ide iz glave, a mleko iz dojke. Opustite se sa bebom, zamislite da ste na pustom ostrvu i dojite je uvek kada i koliko ona želi jer je to način da se dojenje uspostavi kako treba. Zaboravite na satnice, na minute, na sve što ste čule o dojenju. Dojenje ne sme da boli, dojenje treba da bude prijatno i za Vas i za dete. Ako vas boli znači da negde grešite i javite se da to ispravimo.” – poručila je na kraju svog izlaganja Tereza Kiš Miljković.

Ambasadorka festivala Bojana Barović

O dojenju je sa trudnicama, pored prisutnih učesnika na Festival dojenja, pričala i ambasadorka festivala Bojana Barović, majka četrnaestomesečnog deteta. Ona je podelila sa prisutnima svoje iskustvo vezano za uspostavljanje dojenja u porodilištu u SAD-u gde je rodila svoje prvo dete i ohrabrila trudnice i majke da se ne boje dojenja, da udovolje potrebama svoje dece kad god imaju potrebu da sisaju.

Na samom kraju prezentacije, prisutne trudnice koje su ušle u deveti mesec trudnoće, dobile su na poklon po primerak Priručnika za dojenje.

Neke od fotografija sa festivala možete pogledati OVDE

[wp_ad_camp_1]

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!