Najava obeležavanja Svetske nedelje dojenja u Nišu

logo moja podrska dojenju

Obaveštenje za medije – 31.07.2014.

“Big Latch On” – globalna akcija simultanog dojenja širom sveta (Velika zajednička SVETSKA podrška dojenju)

PRILIKA ZA INTERVJU I FOTOGRAFISANJE

Svake godine od 1 – 7 avgusta, sa ciljem podizanja svesti o značaju dojenja i o potrebi sveukupne podrške  WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) organizuje obeležavanje Svetske nedelje dojenja. Svetska nedelja dojenja se obeležava u više od 120 država i podrazumeva podržavanje  WHO/UNICEF dokumenta pod nazivom Innocenti Declaration, u kom su ispisane dobrobiti dojenja kao i globalni i ciljevi vlada.

Kako bi obeležili Svetsku nedelju podrške dojenju u PETAK 01. i SUBOTU 02. Avgusta 2014. godine hiljade dojilja će zajedno sa svojim bebama i decom širom sveta napraviti okupljanja u svojim gradovima kako bi učestvovale u zajedničkom dojenju u okviru akcije BIG Latch On (Velika zajednička SVETSKA podrška dojenju). Naša lokacija za Srbiju će se odigrati u (ili ispred u zavisnosti od vremenskih prilika) Uslužnom centru opštine Medijana u Nišu, ulica 9. Brigade, bivše prostorije mesne kancelarije “Braće Tasković” sa početkom u 10:30. Potrebno je doći bar 30 minuta ranije radi adekvatne pripreme za učešće.

Prvo ovakvo okupljanje u svetu odigralo se na Novom Zelandu u mestu Aotearoa 2005. godine a sada se već odvija na globalnom nivou. Ove godine cilj nam je da oborimo record od predhodne godine koji je iznosio 14,536 mama i dece.

Big Latch On (Velika zajednička SVETSKA podrška dojenju) pruža mogućnost da se mame okupe na nivou svog grada, da održe zajednički čas dojenja i da pronađu adekvatan način i priliku da se u promovisanje, zaštitu i podršku dojenju uključe sve lokalne strukture (lokalne vlasti, porodilišta, domovi zdravlja, private pedijatriske ordinacije….).

Dojenje pomaže pravilan rast i razvoj bebe/deteta. Bebe/deca koja nisu dojena podložnija su povećanom riziku od oboljevanja kao i od smrtnosti, gojaznosti u starijem dobu, dijabetesu, kardiovaskularnim oboljenjima, osteoporozi, predmenopauznim kancerima dojke i jajnika (oboje i majka i beba). Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje do bebinih 6 meseci kako bi se što bolje iskoristile prednosti koje dojenje daje i bebi i majci, a zatim nastavak dojenja do druge godine i dalje ukoliko je to želja deteta i majke.

Akciju je podržala gradska opština Medijana Niš

Big latch on Velika zajednika podrka dojenju

Za više informacija:

Tereza Miljković, incentar@yahoo.com ili terezamiljkovic@yahoo.com 062/827-57-27

www.superbeba.com

www.biglatchon.org

PS. ako želite da podržite naše akcije evo kako to možete da ostvarite: Podržite i vi dojenje

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!