Najčešće tegobe u trudnoći

Šta sve treba da znaju buduće mame

Najčešće tegobe u trudnoćiTokom trudnoće menja se fizionomija žene, pa zato ne čudi da se povremeno zapitate da li su neke stvari normalne. Na neke od najčešćih nedoumica odgovara dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

Vaginalni iscedak
Iscedak je sasvim normalna pojava u trudnoći sve dok je proziran i beo. Kada ga jednom dobijete, verovatno će vas pratiti kroz celu trudnoću, a možda i nakon nje. Ako primetite da ima jak miris, boju ili osećate svrab, obavezno se obratite lekaru. U pitanju je najverovatnije infekcija koja zahteva lečenje.

 

Bol u leđima
Može se pojaviti u bilo koje vreme, a isto tako i prestati. Najčešće se javlja zbog pritisaka na donji deo leđa.

Krvarenje iz desni
Desni, kao i sluznica nosa, postaju otečene, upaljene i sklone krvarenju zbog trudničkih hormona koji prouzrokuju nagomilavanje naslaga. Ako primetite bilo kakve probleme sa zubima i desnima, posetite stomatologa! Zapušteni zubi mogu da budu izvor infekcija koje mogu da budu opasne i za majku i za dete!

Grč
Možda ćete povremeno osećati iznenadni oštar bol u nogama. Laganim vežbanjem, koje će vam preporučiti lekar koji vodi trudnoću možete da sprečite njihovo pojavljivanja.

Konstipacija
Creva u trudnoći zbog nekih hormona znaju da se opuste i ulenje. Jedite što više vlaknastih namirnica, voća, povrća i pijte puno vode.

Nesvestica
Može da se dogodi da vaš mozak povremeno ne dobije dovoljnu količinu kiseonika, što će se manifestirati nesvesticom.

Hemoroidi
To su zapravo proširene vene oko analnog otvora, odnosno anusa. Znaju da zadaju prilično velike probleme jer su bolni i mogu lagano da krvare. Najčešće nestanu nakon porođaja.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!