Najveći mitovi o trudnoći

Čitanje knjiga i slušanje saveta o trudnoći je ok, sve dok je to istina, a ne mit.

Najveći mitovi o trudnoći

Trudnoća je izgleda najkomplikovanija stvar koju žena može da doživi. Dok se dete razvija, njegova majka čita milion saveta i pravila,sluša iskustva svojih prijateljica koje su kroz sve to već prošle, piše Female. Pa pročitaju jedno, onda čuju drugo i obrnuto.

Šta više da mislite? Šta zapravo smete, a šta ne smete tokom trudnoće? Ona stara – “što više babica, kilavo dete”, u ovom slučaju je vrlo prikladna upravo iz razloga što koliko god puta čuli određen savet o tome šta da, a šta ne tokom trudnoće, imajte na umu da pojedini saveti nisu ništa više nego običan mit.

Pa koji su to najčešći, a samim time i najveći mitovi o trudnoći?

Ishrana

MIT 1 – ne bi trebalo da jedete sušenog lososa – ovo je potpuno pogrešno zbog toga što je losos dobar za buduću majku jer je pun omega 3 masnim kiselinama. Losos u principu živi u čistim vodama, zato je vrlo mala verovatnost za trovanje živom. ***Navodno zdrava hrana koju treba izbegavati

MIT 2 – ne smete da jedete suši – ne smete da jedete jedino suši koji se sastoji od mesa skuše, morskog psa ili sabljarke. Takođe, ne jedite previše sirove tune, zadržite se na jednoj porciji sušija od tune nedeljno.

MIT 3 – ne smete da jedete hot dog – sve dok je viršla dobro kuvana, možete sebi da priuštite hot dog.

MIT 4 – ne bi trebalo da pijete kafu – nemojte se baš nalivati kafom, ali jedna šoljica dnevno je ok.

MIT 5 – trebalo bi da se suzdržavate od akohola – da, ali…neka istraživanja pokazuju da dve čaše alkoholnog pića nedeljno ne škode.

MIT 6 – pijenje tamnog piva pomaže nastanku mleka – to može samo pomoći da se buduća majka opusti, što na kraju i pomaže nastanku mleka, ali to nema veze sa sastojcima u pivu.

MIT 7 – trudnice moraju jesti za dvoje – hmmm… NE! trudnoća zahteva tek 300 kalorija više nego što vam je potrebno u uobičajenom stanju na dan. Dakle, nema izgovora za prežderavanje.
Ostale navike

MIT 8 – ne smete da se kupate u vrućoj vodi – ovo je ISTINA. Ali, ionako nije dobro da se kupate u vrućoj vodi, a u trudnoći biste vruće kupke naširoko trebalo da izbegavate. Zaboravite saune, đakuzije ili bilo šta što će tempereturu vašeg tela podići iznad 102 stepena Celzijusovih.

MIT 9 – kakao puter sprečava nastanak strija – to je pogrešna tvrdnja iz razloga što kakao puter čini kožu još osetljivijom, a neke trudnice mogu čak i alergijski da reaguju na taj proizvod.

MIT 10 – ne smete da se vozite u avionu tokom prvog i trećeg tromesečja – pogrešno. Smete dad putujete avionom kada god to poželite tokom trudnoće. Ipak, tokom zadnjeg tromesečja, neke aviokompanije možda vas neće pustiti u avion, jedino iz razloga što postoji mogućnost da vas uhvate trudovi, pa da ne bi morali da prisilno sleću.

MIT 11 – ne smete da dirate mačke tokom trudnoće – dakle, mace smete da mazite, ali preporučuje se da tokom trudnoće ne menjate njihov pesak zbog mogućnosti zaraze toksoplazmozom odnosno mačkitisom koji može nastati pri dodiru mačijeg izmeta.

MIT 12 – trebalio bi da se klonite tek ispoliranog nameštaja – miris sredstva koji dolazi sa tek ispoliranog nameštaja, neće vam naškoditi, jedino vam može smetati.

MIT 13 – farbanje kose je štetno za dete – ovo je totalno pogrešno. Barem danas na tržištu postoje itekako dobra rešenja za farbanje kose u trudnoći.

MIT 14, 15 i 16 – ne smete da imate seks, da dižete ruke iznad glave ili da sežete rukama do nožnih prstiju – ovo ne samo da je pogrešno, nego nas čisto zanima i izvor iz kojega je taj mit proizašao. Ovo jedino može biti slučaj ako vam je to doktor zabranio zbog određenog zdravstvenog stanja.

MIT 17 – trebalo bi da spavate na levom boku – to je totalna glupost, možete spavati kako vam je najudobnije. Zaboravite i savet da je štetno spavati na leđima tokom trudnoće.

MIT 18 – bebin položaj u stomaku može odrediti njen pol – ma kako da ne. Ne može. Takođe, ni linija na koži koja se proteže ispod pupka ne može to odrediti. Bebin pol jednostavno ne možete odrediti gledajući spolja. Možete pogađati na temelju toga možda, šanse da ste u pravu su 50%.

MIT 19 – šetnje pospešuju trudove – možda ćete se od neke aktivnosti osećati bolje, ali ne postoji ta aktivnost koja će pospešiti trudove. ***Masna hrana “ulenjuje” spermatozoide

MIT 20 – veća beba je bolja beba – prosečna beba po rođenju je teška 3,4 kg. Bebe koje su rođene s većom težinom, imaju veće izglede da kasnije u životu pate od dijabetesa i prekomerne težine.

I još jedna, ako tokom vaše trudnoće nastane pomračenje sunca, i vi izađete napolje, dete vam se neće roditi sa zečjom usnom.

Nadamo se da vam je sad malo lakše.

Izvor: S Media

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!