Naučite dete da kontroliše osećanja

naucite decu da kontrolisu osecanja

Pet delotvornih tehnika koje će pomoći u otklanjanju stresa

Često gledamo na svoju decu kao na vesele male ljude bez briga. Ali i deca mogu da budu pod stresom. Ne samo da mogu osećati teskobu zbog onoga što se dešava u njihovom svetu – zbog škole, prijatelja, pritiska vršnjaka – već mogu da ih snažno potresaju i spoljašnji faktori poput rata, prirodnih katastrofa i drugih loših događaja u svetu.

Zapravo, lista faktora koji doprinose stresu kod dece može da bude prilično dugačka. Mnogi uzroci stresa su rezultat porodičnih problema, poput razvoda roditelja, smrti ili otkaza jednog od roditelja, ali postoje i manje vidljivi faktori, poput selidbe u drugi grad ili rođenje brata ili sestre.
Kao roditelj, možete da obratite više pažnje na to šta je normalna količina teskobe za vaše dete, a šta nije. Ako primetite nešto neuobičajeno, probajte da sledećim tehnikama pomognete detetu da se bolje nosi sa tom situacijom.

1. Uskladite se sa njihovim raspoloženjem 

Obratite pažnju na ponašanje vašeg deteta. Odvojite vreme i popričajte sa svojim detetom kako biste otkrili srž problema. Postavite mu pitanja poput: „Kako se osećaš?“, „Šta ima novo u školi?“ ili „Kako se slažeš s prijateljima?“
Kada pokažete zanimanje za njihove probleme, deca osećaju podršku i lakše će odgovoriti na tu vašu pažnju.

2. Gledajte iste emisije kao i oni
Ako imate manju decu, sigurno ne želite da gledaju strašne i tužne svakodnevne vesti. Dečji um je poput sunđera – upija gotovo sve što ona vide ili čuju.
Posebno su osetljivi na negativnu energiju, bol i patnju. Televizijske emisije, poput vesti, mogu da budu traumatične i da deluju stresno na manju decu. Bitno je da razgovarate sa njima o tome šta su videli. Ne možete da im kažete da se to nikada neće dogoditi njima, ali možete reći: „Učinićemo sve što možemo da te zaštitimo“. Takođe je dobro da im kažete koga treba da pozovu u sličnim situacijama i šta treba da rade ako se dogodi neki nesrećni slučaj.

3. Vodite decu dajući im primer
Deca se često suočavaju sa stresom oponašajući način na koji vi reagujete u stresnim situacijama. Čak i ako ne kažete detetu da ćete dobiti otkaz ili da vas muči što vam se brak raspada, ono može da osete vaš stres.
Možda neće shvatiti razloge, ali mogu da čuju napet i povišen ton vašeg glasa, što im prenosi poruku da se događa nešto što bi moglo i na njih da utiče.
Zato je tako bitno da im pokažete svoju sposobnost nošenja sa situacijom. Ako zapalite cigaretu, popijete čašicu alkohola ili psujete kad ste pod pritiskom, vaše dete bi to moglo da usvoji kao svoj metod nošenja sa stresom.
Umesto toga, budite uzor svojim ponašanjem u stresnim situacijama, tako da napišete dnevnik o svemu, okupate se u toploj penušavoj kupki, deleći svoja osećanja bez optužbi ili bežanja.

[wp_ad_camp_1]

4. Usredsredite se na pozitivno
Očigledno nema načina da se dete zaštiti od velikih trauma, poput smrti u porodici, požara ili prirodne katastrofe. Umesto toga, pomozite detetu da nabroji zbog čega je sve srećno i zašto treba da bude zahvalno. Utešite i ohrabrite dete rečima: „Snažni smo i preživćemo to“. I koliko god vam to bilo teško, probajte da zadržite svakodnevnu rutinu. Za mnoge mlade žrtve poplava ili vatre, na primer, povratak u školu, čak i u drugom gradu, može da pomogne kod uspostavljanja normalnog stanja u njihovim uznemirenim životima. Ono što takođe može da pomogne jeste da deca imaju pozitivan odušak poput fizičke aktivnosti, odlaska u bioskop ili druženja s prijateljima.

5. Ulivajte im poverenje
Kada su deca mala, mogu se dogoditi slučajevi u kojima ćete morati da ih branite i da im pomognete da se nose sa teškom situacijom. Ali kako stare, treba da im omogućite da se zauzmu za sebe, što gradi njihovo samopouzdanje i poverenje u mogućnost da mogu sami da razreše svoje probleme.
Jedan od vaših zadataka kao roditelja je da znate kada trebate da se umešate, a kada suzdržite od intervencije. Vaš odgovor će zavisiti od o detetovog temperamenta, zrelosti i konkretnoj situaciji.
Na primer, vaše dete koje ide u treći razred osnovne škole može samo da se suoči sa zadirkivanjem školskih kolega, ali ozbiljan slučaj maltretiranja od strane školskog nasilnika će zahtevati vašu pažnju. Pa ipak, pobrinite se da vaše dete zna da mu čuvate leđa. Recite mu: „Probaj prvo sam da rešiš problem, a ako ti zatreba pomoć, reci mi i pomoći ću ti“.

Izvor: Blic

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!