Naučite dete da pliva

Ako se pripremate se da krenete na letovanje sa detetom i želite da ga naučite da pliva, najvažnije je da se mališan oslobodi straha od vode.

Saznanje da je tlo njegov oslonac, pomešano sa strahom od gubitka vazduha jesu osnovni uzroci straha od vode.

Zato nikada nemojte da:

– Dete prisiljavate da se kupa u vodi koja mu prelazi visinu grudi. 
– Dete polivate i prskate vodom. Dozvolite mu da samo odredi trenutak kada će i kako stupiti u kontakt sa vodom.

– Dete prisiljavate da uđe u vodu ukoliko mu je hladno.
– Dete na silu terate da uđe u vodu.
– Dete bacate u vodu ili mu zagnjurite glavu u vodu.

Kako da dete na najlakši način naučite da pliva, za “Blic” je objasnio profesor fizičkog vaspitanja Boban Stevanović.

Uvek prisutni roditelji
Prisustvo roditelja je neophodno i kada se dete igra u plićaku ili u plastičnom bazenu, kao i kada počinje ozbiljno da pliva. Ako se desi da se dete zagrcne, potone, ostane bez vazduha, sigurno će se uplašiti. Zato ste vi tu, da pružite sigurnost. 

Privikavanje na vodu
Zaboravite na gume i šlaufe. Igra u plićaku i nekoliko vežbi će biti mnogo korisniji.
Pravljenje balončića u vodi – Kažite im da zgrabe vodu u šake i da duvaju u nju. Zatim neka pokuša da duva u lopticu za stoni tenis koja se nalazi na površini vode. Pokušajte da zajedno s detetom udahnete vazduh i zatvorenih očiju postepeno zaranjate u vodu dok cela glava ne bude ispod površine. Pokušajte istu vežbu, ali da dete duva balone ispod površine vode. 

Gledanje pod vodom – Ako se više ne plaši da zaroni glavu, na red dolazi gledanje pod vodom. U plićak bacite neki predmet koji treba da izroni ili postavite obruč kroz koji treba da prođe. 

Plutanje – Pokušajte da okrenete dete na leđa na površinu vode, pridržavajući ga odozdo. Postepeno odvajajte ruke od njegovog tela dok ne ostane da samostalno leži na vodi (glava mora da leži na vodi). Zatim dolazi na red plutanje na grudima. Može u početku da se rukicama pridržava za dno i da pusti da mu noge slobodno plutaju. Zatim ih pridržite da bi mogli da odvoje i ruke od tla. Postepeno odvajajte ruke od njihovog tela, dok ne ostane da samostalno pluta. 

Učenje plivanja
Kada ste sa detetom prišlo sve faze privikavanja, možete da počnete sa učenjem plivanja. Najbolje bi bilo da za početak koristite kraul tehniku. Ali, ukoliko dete automatski stopala okreće ka spolja (kao kod prsne tehnike), onda neka prsna tehnika bude vaš izbor. Isto tako kod dece koja se još nisu u potpunosti navikla na vodu i ne žele da drže glavu u vodi, započnite leđnom tehnikom.

[wp_ad_camp_1]

U svakom slučaju, redosled učenja bi trebalo da bude sledeći:
Rad nogama – Neka se dete uhvati pruženim rukama za ivicu bazena (ili stene, ako ste na moru) i s glavom izvan vode pokuša da lupa ispruženim nogama i pruženim stopalima po vodi. Nakon ovoga neka pomalo savija noge u kolenu kod udaraca, a noge neka pokuša da drži stalno pod vodom. Zatim im dajte dušek ili tablu za plivanje za koje će da se drže i neka pokuša da isto to uradi nogama u kretanju po površini vode. Možete mu pomoći tako što ćete ga vući po vodi.
Disanje – Da bi dete plivalo nogama uz disanje, ponovo ga vratite na ivicu bazena, gde će istu vežbu ponavljati držeći se za ivicu bazena uz uranjanje glave i izdisanje pod vodom (pravljenje mehurića), pa ponovo podizanje glave van vode. 
Rad rukama uz disanje – Prvo pokušajte vežbu s jednom rukom. Dete bi trebalo da se u ležećem položaju na grudima jednom rukom drži za ivicu bazena, a drugom da pokušava da radi polagane zaveslaje kroz vodu i to sa glavom u vodi. Neka izvodi onoliko zaveslaja koliko može da zadrži vazduh. Nakon toga neka ponovi istu vežbu, ali drugom rukom. U početku neka radi sa ispruženim rukama. 
Rad rukama i nogama – I na kraju dolazimo do onog najvažnijeg dela, povezivanja svega naučenog u celinu i to još u kretanju. Da biste izbegli početne probleme koji mogu da se jave, neka dete pliva nogama i jednom rukom dok u drugoj ruci drži neko pomoćno sredstvo za održavanje na vodi. Svaki puta kada završi zaveslaj rukom neka pokuša da podigne glavu i uzme vazduh. 

Kada primetite da je dete savladalo tehniku plivanja jednom rukom, to znači da može da pliva obema rukama. Obavezno opominjite dete da se, plivajući kraul, valja na vodi s jedne na drugu stranu jer će tako lakše izvoditi zaveslaje.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!