Naučite decu da se koncentrišu

Vežbe i igre koje će pomoći mališanima da bolje uče

Pravljenje kuće od karata može da bude veliki izazov za malo dete. Ono će uspeti da sagradi kuću od karata samo uz puno strpljenja i pažnje. Ali šta da uradite kada je dete previše nemirno za to? Od kog trenutka možemo da tražimo od deteta da se koncentriše?

Pet minuta mogu da crtaju, a deset minuta su mirni dok igraju „Ne ljuti se čoveče“… Mališani imaju problem sa koncetracijom, a roditelji od toga uvek prave veliki problem.
Sposobnost koncentracije nije nikakva tajna. Ona raste sa zadovoljstvom. Radost koja je povezana sa nekom određenom sposobnošću uvek se uključuje i pojavljuje kada dete primeti da nešto može da uradi. I u tom momentu je koncentrisano.

Zaboravite na kazne
Neki roditelji pokušavaju da izvrše lagani pritisak na dete, ili obećavaju nagrade ili prete kaznama da bi mališan bar na nekoliko minuta usmerio pažnju na nešto. Tako se ne rešava problem. Stručnjaci se slažu u jednom: s opomenama (ili ukorima) neće se povećati mogućnost koncentracije. Izjave kao što su: „Sada moraš da se koncentrišeš!“ ili „Saberi se!“ ne pomažu. Deca ne mogu da se prisile na koncentranciju. Jedino što možete da uradite jeste da im pomognete da razviju taj pozitivan stav prema učinjenom. Ali, naravno, postoji i par trikova koji mogu da vam pomognu.

Vežbe
Sat vežbanja, skakanja ili trčanja aktiviraće rad mozga. Zato ako u kući trenutno imate malog, sada već bivšeg osmaka koji se priprema za prijemni ispit, ne terajte ga da stalno bude u sobi. Aktivnost pre učenja će mu mnogo pomoći.

Žvakaća guma
Žvakaće gume mogu da, tako je dokazano, pomognu kod razmišljanja. Žvakanje olakšava korišćenje prehrambenih vrednosti hrane i time poboljšava rad mozga.

Igre
Čula deteta možete da pojačate i tokom svakodnevnog života. Na primer, stavite deset predmeta na sto. Pustite mališana da ih pogleda na nekoliko sekundi, a zatim ih sklonite. Posle dva minuta zatražite od njega da vam nabroji pet predmeta koji su bili na stolu. Predškolska deca takođe vole i knjige u kojima se nešto traži, slagalice, lavirinte i slične igre.

Mir
Dete mora da se odmori od svih svojih aktivnosti: ne mora da spava, ali mora da postoji vreme za sanjarenje i vreme za besposličarenje.

Rutina
Stvari koje se rade tokom dana moraju da budu jasno određene, ali pravila mogu da se menjaju. Objasnite detetu da je bolje da teške i zahtevne zadatke radi ujutro, a lakše poslepodne.

Tečnost
Deca koja prepodne piju dosta tečnosti mnogo su uspešnija i imaju bolje rezultate od mališana koji to ne rade. I još nešto je dokazano: zdrav doručak pomaže i kod rešavanja testova i zadataka.

Manje televizije

Ako se spremaju za prijemni ispit ili je ispred njih domaći koji moraju da završe, ne dozvoljavajte im da previše vremena provedu ispred televizora ili kompjutera. 

Usponi i padovi pažnje zavise od dana
Veliku ulogu igra i određeni dan. Nekada im ništa ne polazi za rukom ili se jednostavno ne osećaju dobro. Takođe, od umornog deteta ne možete da očekujete da će nekoj stvari moći posvetiti veliku pažnju. Ipak, kod svih zahteva za većom koncentracijom morate da pazite da ne odvedete dete u krajnost. Deci ne smete samo da namećete stvari, već morate da ih pustite i da malo sanjare. Razonoda je pojam suprotan od koncentracije, ali istovremeno i važan preduslov za koncentraciju.

Zbog čega ne mogu da se koncentrišu
Kod neke dece koja ne mogu da se koncentrišu uzrok mogu da budu problematični porodični odnosi ili zdravstveni problemi. Ponekad se radi o sindromu poremećaja pažnje. Pedijatri i terapeuti mogu da urade testove koji će roditeljima objasniti o čemu se radi.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!