Naučite dete da koristi svoja čula

Psiholozi savetuju koje igrice pomažu u razvoju mališana

Važno je da pomognete detetu da nauči da koristi svoje osećaje zvuka, slike, dodira, mirisa i ukusa. Mališani će otkrivati i upoznavati sebe i svet oko sebe i razvijaće svoje intelektualne sposobnosti samo ako zna da koristi svoja čula. A mnoge nove i lepe stvari koje dete sreće ostaće neprimećene ukoliko ono nije u stanju da prima informacije čulima. Zato im pomozite.

 
Mi vam prenosimo savete i igre koje će vam biti od velike pomoći iz knjige „Kako da pripremite dete za vrtić“, autorke Jovanke Jovičić, koja je završila psihologiju i geštalt psihoterapiju u Beogradu. Knjigu je izdao „Kreativni centar“.

Vreme kupanja
Većina dece se raduje i uživa u kupanju. Svi znamo koliko problema nastaje kada dete treba da izađe iz kadice pune vode i pene. Iskoristite ovo lepo raspoloženje i stavite u kadicu tri do pet igračaka za vodu (zavisno od uzrasta). Tražite od deteta da ih imenuje i posmatra oko 10 sekundi. Kada dete zatvori oči ili okrene leđa, izvadite jednu igračku i sakrijte je. Dete neka pogađa koja igračka nedostaje.

Šetnja
Zajedničke šetnje u prirodi ili po gradu iskoristite za razgovor o tome šta dete vidi, kako stvari izgledaju kad su daleko i kad im se približimo.

Odmor
Udobno ste se smestili i sa detetom uživate u čitanju „Pepeljuge“. Ako je knjiga sa ilustracijama, iskoristite je za korisnu i zabavnu vežbu. Neka vaše dete posmatra ilustraciju oko 20 sekundi. zatvorite knjigu i pitajte ga, na primer: „Koje je boje Pepeljugina haljina? Koliko je mišića bilo na slici? Da li je Pepeljuga imala nešto u kosi?“ Otvorite knjigu i proverite odgovore.

Igra
Odvojili ste pola sata da se poigrate sa svojim detetom. Predlažemo vam nekoliko igrica koje su se pokazale zanimljive deci ovog uzrasta, a korisna su vežba čula vida.
– Dete sastoji na sredini sobe, zatvorenih očiju (ako može). Stavite ruke na detetova ramena i okrenite ga par puta. Na vaš znak dete otvara oči i treba što brže da kaže tri stvari koje vidi ispred sebe.
– Sedite u sobi sa detetom. Pogledajte po prostoriji i izaberite jedan predmet (ne previše sitan) i zatražite od deteta da ga pronađe. Na primer: „Pronađi mi zelenu futrolu za naočare“. Promenite uloge.
– Deci je vrlo zabavno crtanje sa i bez gledanja. neka nacrta kuću, drvo, sunce. nakon toga neka crta iste stvari sa povezom preko očiju. Uporedite crteže.
Predlažemo vam nekoliko igrica koje su istovremeno dobra vežba čula sluha:
Iskoristite stari budilnik. Neka dete izađe iz prostorije. Vi budilnik navijte da zvoni i sakrijte negde u prostoriji. Dete ulazi i ima zadatak da pronađe budilnik. U ovoj igri dete se oslanja na procenu odakle dolazi zvuk. Promenite uloge.
Na stolicu stavite jednu igračku. Dete se okreće leđima a vaš zadatak je da se sa udaljenosti od tri do četiri metra prišunjate i uzmete igračku, a da vas dete ne otkrije. Dete vas ne vidi i jedino pažljivim slušanjem vas može otkriti.
Sedite naspram deteta i šapatom izgovarajte reč po reč. Dete treba glasno da kaže ono što je čulo.

Igrajte sa detetom igre koje zahtevaju informacije dodirom:
1. Pre spavanja podignite majicu deteta i prstom na leđima crtajte jednostavne oblike (krug, kuću, srce, cvet). Dete treba da pogodi šta ste nacrtali.
Zamenite uloge.
2. Na pod ili sto ispred deteta stavite pet ili više predmeta (zavisno od uzrasta). Neka predmeti budu različiti (gumena lutka, drvena kutija, vunena rukavica itd…). Neka dete opipa predmete i posmatra ih neko vreme (oko 20 sekundi). Neka zatim zatvori oči, a vi promenite mesta predmetima i zadajte detetu šta da pronađe. Na primer: „Pronađi mi gumenu lutku“.
Promenite uloge.
3. Zauzmite ispod većeg pokrivača određeni položaj. Zatražite od deteta da pipajući, preko pokrivača, prepozna vašu ruku, nogu, nos, leđa.

Igre u kući
Evo nekoliko predloga za igre koje možete igrati u kući:
– Predložite detetu da se kreće po sobi, najpre sporo, pa sve brže, ali tako da ne dodirne ni jednu stvar ili predmet u sobi. Pokušajte i vi.
– Predložite detetu, na primer: „Stavi ovu knjigu na sto, otvori prozor i sedi u fotelju.“ Nalog ne ponavljate, a dete treba da uradi istim redosledom kako ste mu zadali. Ovo deci često bude zabavno. Promenite uloge.
– Dok vam dete pomaže oko pranja sudova zamolite ga da jednom rukom odlaže viljuške a drugom kašike. Ovako će dete vežbati koordinaciju pokreta.
– Kada od deteta tražite da vam nešto donese ili vrati na mesto, koristite prave reči: „Vrati ovu knjigu na policu IZNAD lampe“, „Donesi metlu koja je ISPOD stola u kuhinji“.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!