Navedite svoje dete da pojede povrce

Malo lukavstva ne škodi

Evo zajedničke borbe koju većina mama mora proći kad-tad: navesti djecu da pojedu povrće. Većina djece će odmahnuti glavom i frknuti nosićem samo na pogled u nešto zeleno.

Navedite svoje dijete da pojede povrće. Evo nekih zabavnih i jednostavnih načina kako navesti djecu da pojedu povrće.
Zabavna prezentacija – Djeca vole zabavu i šaroliku hranu. Narežite nekoliko štapića mrkve, krugova krastavca, sitnog paradajza i kriški paprike i sve ih poslažite na tanjir. Možete načiniti lice koristeći krugove krastavca za oči, štapiće mrkve za obrve, sitni paradajz za nos i usta, a kriškama paprike oblikovati lice. Poslužite sa sosom i kockicama hljeba sa strane.
Stvorite rutinu
Pokušajte da poslužite makar jednu vrstu povrća sa svakim obrokom koji jede vaše dijete. Možete izmjenjivati razne salate i kuvano ili sirovo povrće, ali uvijek poslužite jedno uz svaki obrok. Vaše dijete ih neće pojesti tog dana, ali kada vidi da je povrće standardni dio obroka, moguće je da će pokušati da ga pojede.
Postavite dobar primjer
Pokažite svojoj djeci da je povrće ukusno puneći svoj tanjir upravo time.
Postanite kreativni
Ovo je pomalo lukavo, ali djeluje! Većina djece voli špagete, pa stavite nekoliko komada povrća (npr. brokulu, karfiol, paprike) u rezač hrane i sameljite ih. Dodajte tu mješavinu u sos za špagete da bi nastalo vrlo hranjivo jelo. Ali potrudite se da ne pretjerate i stavite previše povrća, jer bi moglo da promijeni ukus sosa. Trik je u tome da počnete polako i postepeno da povećavate količinu povrća kako se paleta ukusa kod vaše djece mijenja.
Kolači
Dodajte sitno narendanu mrkvu ili tikvicu u svoj standardni recept za kolače (pr. muffine). Muffini od banane i mrkve su ukusni, a takođe i muffini od tikvice sa čokoladnim flejkom. Takođe, možete da napravite kolače ili pitu od bundeve. Ovo je odličan način kako djeci dati ukusnu poslasticu, a postići da pojedu dobru količinu povrća.
Pravilo jednog zalogaja
Predlažemo i ovo djelotvorno pravilo: čak i ako djeca ne vole izgled povrća moraju da pojedu barem jedan zalogaj. Ako im se ni tada ne svidi, onda ne moraju da ga pojedu. Ovo poništava mnoge svađe oko prehrane tokom obroka, a većinu vremena djeci će se svidjeti hrana nakon što je probaju. Pokušajte, mogli biste da budete lijepo iznenađeni koliko različite hrane vaša djeca zapravo žele da pojedu.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!