Ne pretrpavajte decu igračkama

Izvor: blic.co.yu

Igračka, po mišljenju stručnjaka, nije samo sredstvo kojim će se da prekrati slobodno vreme, nego nešto što će detetu da priredi stalno zadovoljstvo. Zbog toga je važno da deci kupujete kvalitetne igračke koje odgovaraju njihovim godinama.

Dečja soba je prenatrpana igračkama. Skupljaju se igračke sumnjive namene i kvaliteta. Većina dečjih soba izgleda isto: police su pune igara, slagalica i knjiga, kutije su do vrha su pune kocki, automobila, dinosaurusa…. Tu su, naravno, i plišane igračke koje već mesecima skupljaju prašinu.
I odakle toliko igra­čaka? Odgovor je jednostavan, svi detetu žele da poklone igračku, jer im se deca raduju, a novcu i odeći raduju se samo roditelji.
Igračke im se uvek na početku svide, a već posle nekoliko sati završavaju u korpi sa ostalima.

 

I koliko je stvarno potrebno?
Igračka, po mišljenju stru­čnjaka, nije samo sredstvo kojim će se da prekrati slobodno vreme, nego nešto što će detetu da priredi stalno zadovoljstvo. Zbog toga je važno da deci kupujete kvalitetne igračke koje odgovaraju njihovim godinama.
Roditelji ne moraju da ispune svaku detetovu želju. Čak suprotno: jasno im dajte do znanja da određene igračke ne želite da mu kupite, zato što su mnogo skupe ili jednostavno nisu kvalitetne.

Sortiranje
Uzmite slobodan dan da zajedno sa detetom spremite dečju sobu. Odvojite i spakujte igračke sa kojima se ne igra. Poklonite ih mlađim rođacima, komšijama, vrtiću… Otvorene police najbolje je da zaštite sa jednobojnim zavesama jer nepreglednost odvlači pažnju prilikom igre a posle, recimo kada je vreme za spavanje.

Prava igračka za dete
Odgovorite na ova pitanja pa ćete otkriti koja je igračka dobra za vaše dijete:
– Koje posebne sposobnosti i interese ima moje dete?
– Koje igračke utiču na njegov razvoj? (Ako sada ima potrebu za kretanjem, kupite mu trotinet, a ne kocke.)
– Za šta imamo mesta? (Mala železnica je lepa, ali zauzima mnogo mesta i brzo će završiti u korpi.)
Pet saveta koji smanjuju stres prilikom kupovine
– Lego kocke, plejmobil, voz… dok su izložene ove igračke vas mame da ih kupite. Kada ih dosete kući, više nisu tako zabavne. Možda su zahtevne za dete.
– Previše malih igračaka zakrčuju dečju sobu. Zato, zaobiđite prehrambene proizvode koje imaju igračku u sebi.
– Rođaci rado donose igračke. Zamolite ih da donesu bojice, blokove, plastelin… to podstiče kreativnost, i nikada nije na odmet.
– Plišane igračke su slatke, ali vrlo brzo postaju samo sakupljači prašine. Kupite ih baš kada ih dete traži.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!