Nega grudi u trudnoći

nega dojki u trudnoci

U toku trudnoće u organizmu žene dolazi do brojnih promena uključujući i one na grudima. Žlezdano tkivo dojki, doživljava svoju konačnu zrelost – grudi postaju bujnije, a mogu biti i bolne na dodir.

Trudnicama se nekada savetovalo da “pripreme” svoje grudi za trudnoću, pre svega masiranjem, mazanjem bradavica određenim kremama, izvlačenjem… ali sada, kada se zna da je intenzivno dodirivanje i draženje bradavica direktno povezano sa kontrakcijama materice, masiranje se ne savetuje (naročito tokom poslednja tri meseca).

Nema potrebe ni za ispijanjem čajeva za dojilje, zavarava vas onaj ko vam ga nudi. Dojenje nema veze sa ispijanjem čajeva za dojilje u trudnoći kao što nema mnogo veze sa dojenjem kasnije, ali o tome možemo pričati kao o zasebnoj temi.

[wp_ad_camp_1]

Ono što je poželjno da radite je:

– održavajte ličnu higijenu redovnim kupanjem, kao što se uostalom radi bez trudnoće zar ne
– nosite pamučne brushaltere koji vas neće žuljati i stezati
– vodite računa o ishrani (neka bude raznovrsna i umerena)
– unosite dovoljno tečnosti, ali ne kafu i gazirane napitke
– ukoliko koristite kremu za telo slobodno je nanesite i na grudi ali bez posebnog masiranja

Narvno da bi sve bilo kako treba pročitajte kako se bira dobar brushalter: Dojenje – kako izabrati dobar brushalter (grudnjak, brus…)?

Ne brinite, dojke se same spremaju, vaše je da se opustite i da čitate o dojenju kako bi na vreme bile informisane i spremne za dojenje: Školica dojenja


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!