Nega mlečnih zuba

Izvor: Blic


Nega mlečnih zuba

Oralnu higijenu deteta treba započeti čim niknu mlečni zubi. Budući da deca u tom uzrastu često u usta stavljaju različite predmete, roditelji mogu da kroz igru četkicom ili gazom izribaju zubiće i odstrane meke naslage s njihovih površina.

Pranje zuba uvek mora da bude pod kontrolom roditelja kako bi dete učili pravilnim pokretima četkanja. Veoma je važno da naučite dete da ne guta višak paste za zube, već da ga ispljune. Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste (veličine zrna graška) za svako četkanje.
Prva poseta stomatologu trebalo bi da bude u detetovoj drugoj ili trećoj godini. To je važno iz više razloga. Pre svega stomatolog ima uvid u detetov rast i razvoj, pa u samom početku može da prepozna anomalije ili nepodesne navike (sisanje palca…) i upozori roditelje, kao i da ih uputi kako da održavaju oralnu higijenu deteta. Istovremeno, dete se postpeno upoznaje sa stomatologom i tako stiče poverenje i oslobađa se straha. Pre samog odlaska kod stomatologa roditelji bi trebalo da objasne detetu gde ide, ali tako da dete to može da razume.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!