Nekoliko mitova i istina o dojenju!

MIT: Važno je oprati bradavice prije svakog podoja.

Činjenica: Nije nužno prati bradavice prije podoja. Čak štoviše, to može ukloniti podmazujući antibakterijski sloj koji luče Montgomerijeve žlijezde. Pranje toplom vodom tokom dnevnog tuširanja dovoljno je da održi higijenu bradavica. Preporuča se nekorištenje sapuna, osim ako vas tako savjetuje vaš liječnik ili pedijatar, budući da to može uzrokovati suhu kožu I iritaciju . Također, vaš specifičan miris pomaže djetetu da nađe svoj put do prsa. Bebe vole mamin miris više od ičeg drugog!

MIT: Ne možete dojiti ako uzimate lijekove.

Činjenica: Mnogi su lijekovi kompatibilni s dojenjem, a za mnoge postoje i alternativni lijekovi koji se mogu uzimati ako ovi prvi nisu kompatibilni. Razgovarajte sa svojim liječnikom u vezi bilo kojeg lijeka kojeg namjeravate uzeti. Važno je znati da ponekad liječnici ne poznaju najnovije informacije vezane uz dojenje i lijekove. Ako liječnik odredi da se ne smije dojiti za vrijeme uzimanja nekog lijeka, provjerite točnost te informacije, i, ako je moguće, nađite alternativni lijek. Raspitajte se o pojedinim lijekovima kod IBCLC savjetnika, kao i o mogućim alternativama.

MIT: Trebate prestati dojiti ako ste bolesni.

Činjenica: Za vrijeme bilo koje uobičajene bolesti kao što su prehlada, gripa, mastitis, proljev, možete nastaviti dojenje. Do trenutka kada dobijete temperaturu I osjetite se bolesni, vaša je beba već bila izložena virusima I bakterijama, budući da se oni nalaze u vama danima prije nego osjetite prve simptome. Najbolja zaštita vašeg djeteta protiv bolesti jest nastaviti dojenje. Ako dijete i oboli, zaštitna svojstva mlijeka i vaša antitijela u njemu pomoći će djetetu da što prije preboli tu bolest.

MIT: Adaptirano i majčino mlijeko su isti.

Činjenica: Adaptirano mlijeko nikad neće biti jednako majčinom. Majčino je mlijeko specifično za ljudsku vrstu, što znači da je prirodna hrana za ljudsko dijete. Ono mijenja svoj sastav tokom samog podoja, kroz dan I kroz cijelo razdoblje dojenja kako bi se prilagodilo potrebama bebe. Lako se probavlja I njegovi nutrijenti se dobro apsorbiraju. Majčino mlijeko sadrži mnogo važnih komponenti koje se ne nalaze u adaptiranom mlijeku, budući da se ne mogu stvoriti umjetnim putem. Majčino mlijeko je živa supstanca, koja ne samo da daje optimalnu prehranu djetetu, već ga štiti I od infekcija te kasnijih oboljenja.

 

MIT: Mnoge majke nemaju dovoljno mlijeka.

Činjenica: Majke koje doje ( ili se izdajaju jer fizički ne mogu dojiti ) često i redovito na zahtjev stavljaju dijete na prsa, sposobne su stvoriti dovoljno mlijeka. Dojenje što je prije nakon poroda moguće i što češće nakon toga, pomaže majci da uspostavi proizvodnju mlijeka. Kratko nakon rođenja, kontrola proizvodnje mlijeka se uspostavlja u dojkama. Nakupljanje mlijeka u dojkama signalizira stanicama za proizvodnju da smanje proizvodnju, a dobro ispražnjene dojke signal su stanicama za proizvodnju da se proizvodnja treba povećati. Što se više mlijeka isprazni, više će se mlijeka stvarati. Samo malen postotak majki (2-5%) ne može proizvesti dovoljno mlijeka za potrebe svog djeteta. Medicinska stanja, lijekovi ili stres i psihički problemi MOGU utjecati na majčinu sposobnost proizvodnje mlijeka. U tim rijetkim slučajevima, gotovo uvijek postoji način na koji se može nastaviti dojiti uz povremeno dodavanje adaptiranog mlijeka. Ako ste zabrinuti u vezi proizvodnje mlijeka, savjetujte se s certificiranim savjetnikom.

IZVOR , prijevod: Tihana Glavica član grupe za podršku dojenju na FB

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!