Nepotrebne indukcije poroda treba izbjegavati

Indukcija poroda, kada za to nema medicinskog razloga, povećava rizik od carskog reza, kao i od drugih komplikacija na porođaju, kaže se u nalazima nove studije.

Australski istraživači su istaknuli da je broj induciranih poroda u porastu u mnogim zemljama. U mnogim slučajevima, porod se inducira zbog razloga koji nisu medicinske prirode, odnosno – bez stvarne potrebe.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke više od 28.000 žena čiji je porod počeo spontano, ali je kasnije ubrzan, odnosno induciran, kod nekih zbog zdravstvenih razloga, a kod nekih zbog razloga koji nisu bili medicinske prirode.

U usporedbi sa prirodnim, spontanim porodima, porodi inducirani zbog razloga koji nisu bili medicinske prirode bili su povezani sa 67 posto većim rizikom od carskog reza , 64 posto većim rizikom za zdravlje bebe (pri tome se misli na bebe koje moraju biti zbrinute u odjelu za neonatalnu intenzivnu njegu), a čak 44 posto veći rizikom od zahtjevnih medicinskih tretmana beba. 

Istraživači su također otkrili da majke koje rode na dan ili nakon 41 sedmice trudnoće imaju najnižu vjerovatnost potrebe za epiduralnom ili spinalnom analgezijom za ublažavanje boli. Žene koje rode nakon 37. sedmice trudnoće, imaju najniži rizik od cijepanja međice tokom poroda, a one koje rode nakon 38. sedmice, imaju najniži rizik od komplikacija na porodu, kažu istraživači.

Generalno govoreći, najniži rizik od komplikacija na porodu, i za majku i za dijete, je između 38. i 39. sedmice trudnoće, u slučajevima kada porod počne spontano.

“Naše istraživanje se odnosi na optimalno vrijeme poroda za žena koje nisu imale komplikacije u trudnoći” – rekao je voditelj studije, Rosalie Grivell, sa univerziteta u Adelaideu, te dodao –  “Nadamo se da će rezultati naše studije povećati svijest o potencijalnim komplikacijama vezanim za korištenje metoda indukcije poroda u situacijama u kojima ne postoje opasnost za majku ili dijete, odnosno kada ne postoji medicinski razlog.”

Studija je objavljena u februaru 2012. godine, u časopisu Acta et Obstetricia Gynecologica Scandinavica.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!