Nervozna beba

nervozna beba

Do “juče” ste mirno i zadovoljno dojili svoju bebu, a danas? Katastrofa! Beba je strašno nemirna, svađa se sa dojkom, čupa je ustima… Pokušavate da je smirite i vratite na dojku, a ona NEĆE! Nastavlja sa jecanjem i plakanjem… I tako ceo dan i noć! Šta se dešava?!
Zvuči poznato?
Baš zbog ovakvih situacija evo još jednog teksta kojim ću pokušati da vam pomognem da shvatite vaše najmilije biće i rešite novonastali problem.
Da ne bi samo “lečili” problem moramo prvo da se upoznamo sa mogućim razlozima zašto i kada se beba ovako ponaša. Razloga je mnogo ali hajde da vidimo šta može biti uzrok…

[wp_ad_camp_1]

Koliko je beba stara? Glavno pitanje koje može da pomogne. Već sam pisala o skokovima u razvoju… to su redovne faze u rastu svake bebe kada se bebe odjednom ponašaju čudno, nervoznije su, menjaju uobičajan ritam spavanja i budnosti i hoće da sisaju mnogo češće nego ranije. Skokovi se najčešće javljaju u sledećim intervalima, sa bebinih: 3 dana, 6 dana, 2-3 nedelje, 3-4 meseca, 6 meseci, 9 meseci, godinu dana ali i kasnije samo što se slabije primate jer u to vreme bebe već imaju raznovrsnu ishranu.
Beba raste, zar ne? Bebe takođe, kada dođu u određeno starosno doba mnogo vole da primećuju sve oko sebe pa im i najmanja sitnica odvlači pažnju. Reklama na TV-u, komšinica koja se čuje na susednoj terasi, zvuk iz susedne ili iste prostorije… ma sve ih interesuje… Pokušajte da bebi privučete pažnju na sebe i podoj. Kako? U zavisnosti od uzrasta to može biti šarena ogrlica napravljena baš za ovu namenu, igračkica koju beba može da drži u ruci i koja će joj dovoljno dugo držati pažnju…
Kada se beba ljuti? Da li je nervozna samo za vreme podoja ili i bez toga?

 • na samom početku podoja (mleko ne kreće dovoljno brzo – nemojte čekati da beba pregladni),
 • kada mleko naglo krene (smeta joj prevelika količina mleka odjednom – uvucite vrh prsta u ugao bebinih usta i dozvolite mleku da iscuri pa kada se tempo izlaska mleka smanji vratite bebu na dojku)
 • nakon što je popustio redleks isticanja mleka pa se brzina dotoka mleka u bebina usta smanjila (radite kompresije dojke za vreme podoja)
 • u trenutcima kada mislite da je podoj pri kraju (možda je potrebno da podrigne – pomozite joj pa je vratite na istu dojku)
 • možda je došla do kraja podoja pa joj smeta što uz dojku u ustima dobija i mleko koje joj više nije potrebno. Želi samo da drži dojku u ustima…
 • a možda je jednostavno završila podoj na ovoj dojci i želi da je prebacite na drugu?

Kao što vidite ima dosta različitih nijansi u zavisnosti od toga kada se beba buni. Pokušajte pronaći razlog zašto se ovog puta vaša beba naljutila.
Da li se beba više buni u prepodnevnim satima (tada je jači refleks ispuštanja mleka pa mleko prebrzo nadolazi) ili se više buni u kasnim popodnevnim satima (tada kod skoro svih majki mleko sporije izlazi)?

Više o popodnevnoj i večernjoj nervozi pročitajte ovde: Šta je to večernja nervoza kod beba? Zašto su bebe popodne i uveče nervozne i plačljive?

Da li se beba ljuti samo na jednoj dojci ili na obe? Dojke nisu simetrične pa je moguće da iz jedne dojke mleko mnogo lakše izlazi dok se iz druge treba malo više potruditi…

Ako odbija jednu dojku možda vam ovaj tekst pomogne: Upomoć! Moja beba odbija jednu dojku!

[wp_ad_camp_1]

Ostali razlozi

 • Izlazak zubića (proverite kod stomatologa da li je ovo problem kako bi dobili kvalitetan savet)
 • Soor (više o sooru OVDE)
 • Začepljen nosić (ispirajte ga fiziološkim rastvorom pred podoj kako bi bio prohodan za vreme podoja)
 • Promena u ukusu mleka (da li ste uveli u svoju ishranu nešto novo što bebi ne prija? Da li je možda došlo do pojave mesečnog ciklusa?)
 • Potrebna joj je veća količina mleka (proverite da li isključivo dojena beba dobija dovoljno mleka OVDE)
 • Refluks (ukoliko beba posle svakog podoja povraća u mlazu, ne dobija na težini… obratite se lekaru)
 • Sumnjate da su grčevi razlog – proverite OVDE
 • Jedan od najčešćih razloga je davanje flašice, bez obzira da li je sa majčinim mlekom ili adaptiranim, dete koje proba flašicu zna vrlo lako i brzo da se počne buniti na dojkama…

Tereza Miljković
savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!