Nesanica je česta u trudnoći

NesanicaProblem sa nesanicom javlja se kod čak 75 odsto trudnica. Ovaj problem se uglavnom javlja u poslednjem periodu trudnoće.

Razlozi za nesanicu su sasvim različiti – od čestog ustajanja zbog mokrenja, grčeva u nogama i onog najčešćeg, koji se javlja posle osmog meseca – stresa zbog porođaja. Uostalom, sam progesteron, koga u toku trudnoće ima više u telu remeti mirnu fazu sna. Važno je da znate da dete ima svoj ritam budnosti i spavanja i da na taj ritam majčina nesanica ne utiče.


Rešite problem

Savetuje se da večera bude lagana i da uveče izbegavate nadražujuća sredstva (crna kafa i crni čajevi). Biljni čajevi i šetnje pre spavanja deluju smirujuće. Ako trudnica ima bolne grčeve u nogama, osim masaže bolnog mesta, pomaže i uzimanje magnezijuma. Vežbanje pospešuje cirkulaciju, otklanja umor i moguće bolove u leđima i opušta trudnicu.

Teskoba i stres

Joga ili pilates su veoma korisni načini za opuštanje i oslobađanje od stresa. Takođe temperatura u sobi u kojoj spavate treba da bude prijatna.

Bolovi u leđima

Mnoge trudnice imaju problem sa bolovima u leđima. Da biste ih ublaži, spavajte na boku. Savijte kolena i stavite jastuk između nogu.
Jedan jastuk stavite iza leđa, a drugi ispod stomaka zbog potpore. Pred kraj trudnoće stomak onemogućava spavanje potrbuške, a dugotrajno ležanje na leđima može da izazove nesvesticu (zbog pritiska materice na donju venu koja vodi krv iz donjih delova tela prema srcu). Zbog toga, najbolje je da spavate, kada možete na levom boku.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!