Nikotin udiše i beba

CIGARETE I DUVANSKI DIM TREBA IZBEGAVATI I TOKOM TRUDNOĆE

O štetnosti duvanskog dima već je dosta toga naučno dokazano. Dim cigarete sadrži više od 4.000 hemikalija, cijamid i čak 60 sastojaka koji izazivaju rak. Stručnjaci posebno upozoravaju na štetnost pušenja tokom trudnoće. Nikotin, ugljen-monoksid i druge opasne supstance u duvanskom dimu se preko posteljice prenose direktno na bebu.
Cigareta koju popuši trudnica, ubrzava otkucaje bebinog srca, sužava krvne sudove, otežava disanje i ometa protok hrane i kiseonika do bebe, a kasnije se povećava i rizik da dete oboli od astme i leukemije.

SMANJUJE REPRODUKTIVNU MOĆ
Stručnjaci ističu da pušenje utiče na reproduktivne funkcije jer smanjuje visinu estrogena što dovodi do rane menopauze i neplodnosti. Još nije utvrđeno da li pušenje kod muškaraca šteti njihovoj spermi i uzrokuje li na taj način pad nataliteta i višu stopu smrtnosti novorođenčadi

Deca majki pušača češće pate od astme i drugih respiratornih infekcija od dece nepušača. Veća je verovatnoća da će deca izložena duvanskom dimu kašljati noću, verovatno zbog stalnog udisanja duvanskog dima. Ipak, prestane li žena pušiti do kraja prvog tromesečja, ima jednake šanse da rodi dete s malom porođajnom težinom, kao i žena koja nikada nije pušila. Čak i odustajanje od cigarete u trećem tromesečju može pomoći da beba dobije na težini.
Postoji jasna veza između količine cigareta popušenih u trudnoći i usporenog rasta fetusa. Bebe onih žena koje su u trudnoći pušile ili bile izložene duvanskom dimu u proseku su manja pri rođenju od beba majki koje ne puše. Majke koje puše, rađaju decu oko 150 grama lakšu od dece majki nepušača. Bebe koje pri rođenju teže manje od proseka, češće dobijaju infekcije i imaju druge zdravstvene probleme.
Isto tako pušenje u vreme dojenja škodi bebi, s obzirom na to da dete dobija nikotin preko mleka. Bebe izložene duvanskom dimu imaju i veću mogućnost da pate od čestih infekcija uha. Teši činjenica da je u trudnoći najlakše prestati sa ovim porokom, s obzirom na to da se tada odluka ne donosi samo zbog sebe. Takođe i mučnine koje prate prva tri meseca mogu pomoći da se cigareta ogadi.
Prema rečima Milenka Petronijevića, glavnog terapeuta Centra za odvikavanje od pušenja „Alen Kar“ u Beogradu, one trudnice koje su tokom trudnoće ostavile duvan obično su već posle porođaja nastave da puše.
– Više smo imali iskustva sa ženama koje su ponovo propušile posle porođaja iako su tokom trudnoće uspevale da kontrolišu ovu lošu naviku. Naravno, tu smo mi da im na pravi način pomognemo da za samo pet sati, odnosno da za jedan dan ostave duvan i postanu nepušači – kaže Petronijević.
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!