Niš – Podrška dojenju na javnom mestu sa temom: Prehlada, grip, virusi i DOJENJE

U nedelju, 8. Februara, u divnom ambijentu igraonice Sunce sa veoma ljubaznim domaćinima, Jelena i ja smo održale skup podrške dojenju na javnom mestu. Pridružile su nam se mame dojilice, a na naše veliko iznenađenje našem malom skupu prisustvovale su i četiri trudnice, kao i po koji tata i deka. Skup nije propustila ni naša draga novinarka Marija (www.superradio.rs) , kojoj je druženje sa nama postalo ritual.

februar niš

Kada sam stigla sa mojom malobrojnom porodicom, Jelena je već uveliko pričala sa trudnicama o početničkim problemamima vezanim za dojenje, koja sve saznanja treba da ponesu u porodilište, o čemu da povedu računa kako ne bi došlo do bolnih bradavica i upale dojki, i kako izgledaju prvi dani po povratku kući. One su upijale i pomno pratile svaku reč i naravno na sva željena pitanja dobile su odgovore.

Kasnije sam im ukratko prenela svoja saznanja o dojenju za vreme gripa i prehlade i razbile smo predrasude da mama mora prekidati da doji kada pije neki lek, jer većina terapija može da se uskladi uz dojenje, ili kada ima temperaturu preko 39, a najviše su mame bile srećne kada su saznale da u tim danima mogu ostati kraj svojih bebica, držati ih u naručju i dojiti bez maske.

Među nama su bile i dve mame koje imaju stariju decu od dve godine i doje ih. Jedna još uvek uživa u dojenju, a drugoj je prenaporno pa bi želela da prestane. One su razmenile savete i iskustva, a i Jelena i ja smo pomogle sa puno reči podrške obema, a ostalim mamama na korist.

Vreme u igraonici je proletetlo, za sve teme koje smo želele da dotaknemo dva sata je bilo premalo. Deca su se izigrala i pospana krenula na popodnevnu dremku, a Jelena i ja jedva čekamo sledeći skup podrške kako bismo nastavile da savetujemo zainteresovane mame i pružimo podršku i podelimo svoja znanja sa svim zainteresovanim trudnicama kojima se nadamo i željno ih iščekujemo da ponovo budu deo našeg društva.

Hvala svima što ste došli i proveli vreme sa nama iako je bilo dva stepena iznad nule iako je provejavao sneg. Vaše prisustvo nam daje snage i volje da se i dalje borimo za što veći broj dojene dece koja će uživati u dobrobitima „ Nekatara čelovečeskog života“ , što bi rekao Dositej Obradović za majčino mleko.

Milica Bugarin

Video zapis sa samog druženja:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xv8EKtiP2-g]

više fotografija sa okupljanja možete videti OVDE

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!