Nišlijke koje podržavaju dojenje – uručile svoj poklon

Član sam neformalne grupe građanki koje svoje ženske atribute koriste u najlepše moguće svrhe, a to je da doje njima svoju decu. U vreme otuđenja čoveka od prirode u eri potrošačkog društva koje nameće slepi konzumentarizam, ova grupa žena se okuplja oko zdravorazumske ideje da je mačino mleko najbolja hrana za novorođenu decu. Da, osim toga podržavamo i dojenje na javnim mestima.

Ova niška grupa je predvođena jednom laficom, koja se zove Milica Bugarin. Ona oragnizuje žene, poziva nove članice, pojavljuje se u javnosti, presreće žene na ulici… i radi misionarski posao šireći najprirodniju moguću ideju da je dojenje zakon. Iza te priče stoji još veća lafica iz Brusa i zove se Tereza Kiš Miljković. Guru za najprirodniju stvar na svetu – DOJENJE.
 
Iznela sam ideju Milici da bi smo mogle da damo primer ostalim usnulim građanima Niša i da sakupimo sredstva s kojima bi smo darovali malo veću igračku Dečijoj internoj klinici u Nišu. I uspele smo u tome. Deset se žena okupilo oko ove ideje.
 
 
 
Znate da ludujem za igračkama. U gradu u fensi radnjama ima da se kupi Pilsanovo konjče ambifibija guralica-ljuljalica. Pilsan je turska robna marka i od odlične je jake plastike. Dakle u gradu to konjče možete da pazarite za oko 5000din, a kod Kineza preko puta Železničke za 2600. Kinezi su… tvrdi kao Brus Li kad je cenkanje u pitanju. Oborila sam im cenu za 200din, ali nisam dobila fiskalni račun. Takvi su oni.
Tri žene, kao tri mudraca s Nila, su na neobičan način konjče donele u prave ruke. Konjče  je imalo živopisan put s Istoka iz Turske, preko Kineza kod Železničke, do mojih roditelja na tavanu u centru Niša, pa u Jelenin auto tu u komšiluk, a auto je sa konjem pregazio preko Medijane uz sveusrdnu “ljubaznost” niškog Parking servisa i na kraju dokaskao na drugi sprat Dečije interne klinike.
 
 
Ispred Nišlijki koje podržavaju dojenje smo došle Jelena Ranđelović-Stanojević, ja i Milica Bugarin. Do Milice sedi divna direktorka Dečije interne klinike Profesor Doktor Emilija Golubović, a do Jelene jedna zaista slatka Glavna medicinska sestra Marina.
 
Glavna medicinska sestra Marina i direktorka Dečije interne Profesor Doktor Emilija Golubović.
 
Sjajne slike se nalaze na zidovima u holu, poklon Kola srpskih sestara.
 
Skroman, mali prostor u kome deca mogu da se razonode na klinici.
 
 
 I konjča je dostavljen na drugi sprat Dečije interne.
.
Ono što klinici zaista nedostaje jesu sredstva za ličnu higijenu bolesnika sapuni i šamponi, jednokratne pelene za male bolesnike koji se duže zadržavaju na lečenju, veličine 4, 4+ i 5, novi pravi dečiji dušeci za krevete, posteljina ali da je od domaćeg prizvođača jer strani prolaze strogu bio-hemijsku kontrolu koja se naplaćuje Klinici, nov sprat i više prostora, i veću pažnju i brigu nadležnih institucija države i grada.
 
Autor: Maja Lukić, član grupe za podršku dojenju

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!