Nizak pritisak – evo kako sebi da pomognete

Ako se ujutru bez razloga ne probudite naspavani, često zevate, malaksali ste, muče vas vrtoglavice, nesvestice, lupanje srca, anksioznost, depresija, pojačano znojenje, loše pamćenje ili apatija, verovatno patite od hipotenzije, tj. niskog krvnog pritiska. Ovi simptomi se javljaju naizmenično, a lečenje zavisi od uzroka. Pročitajte kako možete sebi da pomognete.

Nizak krvni pritisak je vrednost ispod 100/60 mmHg. Problem nastaje ako merite pritisak nekoliko puta uzastopno i vrednost ne prelazi ovu granicu

Postoji ramimoilazenje u mišljenju lekara da li je hipotenzija uopšte bolest; jedni smatraju da ne ostavlja posledice po zdravlje ljudi, a drugi da zahteva lečenje i kontrolu. Jedno je sigurno, svaki simptom za sebe nije naročito ozbiljan, ali uzeti zajedno mogu prilično da ometaju normalno funkcionisanje i smanje kvalitet života. Istraživanja pokazuju da od niskog pritiska najviše pate žene izmedu 30 i 40 godina, naročito one koje se bave intelektualnim radom.
Kao „prva pomoć” preporučuju se promena načina života, uzimanje dosta tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost, izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku lekara, potrebni su i lekovi.

SAN
Spavajte i hranite se zdravo. Jedite malo i često, izbegavajte ugljene hidrate. To su osnovne stvari koje treba da uradite za sebe da bi vam bilo bolje i da biste se osećali normalno.

KAFA
Osobe sa niskim krvnim pristikom po pravilu su kafopije jer bez kofeina jednostavno ne mogu da se razbude. Tri kafe u toku dana su u redu, ali tu granicu ne smete da pređete, jer će vam se stanje samo pogoršati.

KRETANJE
Šetajte što više. Ako ste u mogućnosti idite na plivanje ili lagano trčanje. Ove aktivnosti spadaju u najbolje rešenje za osobe sa niskim pritiskom.

LEKOVI
Postoje i različite alternativne metode lečenja. Na primer homeopatski preparat u obliku kapi „Vivoton S”, potpuno je prirodnog sastava, savlađuje hipotenzivna stanja različitog porekla i ostale povezane simptome, ubrzava i potpomaže proces ozdravljenja, aktivirajući sopstvenu zaštitu i odbrambenu snagu organizma. Deluje sistematski, bez neželjenih dejstava i bezbedan je za upotrebu čak i kod trudnica i dojilja. Pre upotrebe, ipak, se konsultuje sa lekarom.

ŠTA JE UZROK HIPOTENZIJE?
Uzrok hipotenzije mogu biti različite bolesti, upotreba lekova, alkohola, može da se javi posle jela ili pri nagloj promeni položaja tela. Karakterističniji je za žene. Kod pripadnica lepšeg pola može da se javi bez posebnih razloga i tada se radi o primarnoj (konstitucionalnoj) hipotenziji.
Nizak pritisak može da ukazuje na poremećaj cirkulacije, infektivne bolesti, psihički napor, lošu ishranu…
Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

2 Comments

  1. Moj sin ima 13 god.svaki dan trenira fudbal!Na zadnjem sistematskom mu je pritisak bio 80/50!Posle dva dana 99/56,da li je u pitanju umor ili treba da uradimo neke analize?

    1. Tereza says:

      Poštovana,
      molim Vas da se sa ovim pitanjem javite pedijatru svog djeteta koji će uraditi sve potrebne analize kako bi procjenio da li je i šta potrebn uraditi ili je djete zdravo.

Odgovori

error: Content is protected !!