Nocno mokrenje

5 savjeta koji će pomoći da vaše dijete ostane suho cijelu noć

nocno mokrenjeNoćno mokrenje u krevet je obično djeci i ponižavajuće i neugodno. Na sreću, većina djece prestane sama od sebe mokriti u krevet, no normalno je da kao roditelj želite nekako pomoći djetetu. Noćno mokrenje ili enureza (enuresis) je ponavljano, nevoljno mokrenje tijekom dana ili noći u krevet ili odjeću u dobi nakon 4. ili 5. godine kad bi osoba već trebala kontrolirati mokrenje. Javlja se kod oko 7 – 15% djece u dobi od 7 godina.

Noćno mokrenje je nasljedno – ako je jedan roditelj imao problem noćnog mokrenja,vjerojatnost pojave kod djeteta je preko 45%, ako su oba roditelja imala takav problem vjerojatnost je preko 75%. Osim genetike uzroci enureze mogu biti smanjeno izlučivanje ADH iz još nezrele hipofize, povećana produkcija urina tijekom noći, bolesti mokraćnog ili drugih sustava, dubok san i psihopatološki uzroci. Uzroci noćnog mokrenja nisu psihološki ili mentalni problemi vašeg dijeteta, niti je uzrok socijalne prirode (razvod braka, preseljenje…).

Dijagnoza enureze se postavlja ako se nekontrolirano mokrenje pojavljuje redovito (barem dvaput tjedno) tijekom dužeg razdoblja (par mjeseci). Ako mokraća pobjegne danju ili noću u dužim razmacima nema potrebe za liječenjem jer se najčešće radi o promjeni djetetove rutine. Primjetite li da vaše dijete ima ovakve probleme, obavezno se javite liječniku jer je važno što prije započeti terapiju.

Vi kao roditelj morate pomoći djetetu pružajući mu podršku i motivaciju.
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoću suočiti se s problemom noćnog mokrenja:

Prihvatite to
Noćno mokrenje nije nešto što djeca mogu kontrolirati, stoga nema nikakve koristi od toga da ih hvalite kad se ne pomokre ili da ih kažnjavate kad se pomokre u krevet. Najbolje što možete učiniti kad otkrijete da se vaše dijete pomokrilo u krevet jest da promijenite plahte i ne spominjete to, niti pričate išta dobro ili loše o tome. Dogodilo se što se dogodilo, i što god vi rekli neće promijeniti to, već će samo pogoršati djetetovu neugodu. Budete li hvalili dijete kad ostane suho i ne pomokri se u krevet, samo će se osjećati kao promašaj kad se sljedeće jutro probudi mokro.

Smanjite djetetu stres
Buđenje usred noći kad si sav mokar može biti vrlo neugodno, osobito kad treba ostatak noć provesti tako. Ostavite li kraj kreveta suhu pidžamu te gumeni podložak i krpu od filca koji će prekriti mokru mrlju, možete smanjiti stres kod djeteta i omogućiti mu bolji san ostatak noći. Ako je dijete starije, možete mu ostaviti i čistu plahtu kraj kreveta da je samo zamijeni.

Vrijeme za alarm
Alarm za mokrenje u krevetu mogu pomoći u brojnim slučajevima. Alarm se oglasi kad dijete postane mokro, što može pomoći tijelu da se navikne na buđenje čim se pojavi potreba za mokrenjem. Ovo može dovesti do toga da dijete samo počne reagirati na signale koje mjehur šalje mozgu kad se napuni, kao što bi i trebalo.

Alarmi protiv mokrenja u krevetu su tehnološki jako napredovali, pa se mogu naći mali modeli koji se mogu pričvrstiti izravno na donje rublje. Ovi modeli imaju senzore za vlagu i odmah čim otkriju vlagu, probudit će dijete. Noviji modeli pokazuju značajna poboljšanja u dugoročnim rezultatima, s postotkom uspjeha od preko 80%, za razliku od 50% uspjeha kod starijih, krupnijih podloga veličine plahte.

Vježbe za mjehur
Obratite pozornost na to koliko često vaše dijete obavlja nuždu. Ako primjetite da često obavlja nuždu, probajte mu uz pomoć vježbi proširiti mjehur. Dajte djetetu da pije mnogo vode, a tada nek se strpi što duže može prije nego li ode obaviti nuždu. Tijekom vremena mjehur će se raširiti, tako da će moći zadržati veće količine mokraće, a i naučit će kontrolirati mjehur. 

Volite dijete bez obzira na sve
Mokrenje u krevet je samo po sebi traumatično za dijete. Samo ćete pogoršati situaciju ako dijete dobije osjećaj da vas je razočaralo ili da ćete ga manje voljeti zbog ovog problema. Do puberteta ovaj problem uglavnom nestaje sam od sebe. U manje od 2% slučajeva mokrenje će se nastaviti i u pubertetu, pa im za to vrijeme pružite ljubav i podršku i budite strpljivi.

Izvor: Medicina.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!