Nošenje i dojenje, jednostavno, korisno i moguće! – Niš

Niš novembar 2015

Nošenje i dojenje su dve iskonske i prirodne stvari. Ha žalost zaboravljene i stavljene u drugi plan propagandom i promocijom skupih luksuznih kolica i usavršavanjem formule koja se bazira na proteinu kravljeg mleka.

Našim druženjima želimo da vratimo mlade mame u neka stara dobra vremena kada je bez obzira na teške poslove u polju majkama bilo mnogo lakše jer su nosile svoje bebe u nosiljkama. Bebe su stalno bile uz njih pa tako i imale manje grčeva, manje plakale i bolje spavale. Nošene, slušale su otkucaje maminog srca i bile dojene kad god su to one želele.

Ovaj poslednji skup je povezao baš te dve iskonske stvari. Okupile smo se u velikom broju. Nas par mama „kengura“ podelile smo svoja iskustva sa nošenjem i dojenjem i dale mladim i budućim mamama vetar u leđa. Ponosne smo jer stalno viđamo nova lica, a najviše nas raduje poseta dve trudnice koje su svojim prisustvom uveličale naše druženje.

Skup se održao u igraonici „Sunce“, igraonici koja nas kao i uvek srdačno dočeka tako da dok se deca druže i igraju, mame imaju vremena da nesebično šire svoju misiju i pričaju o korisnim i dobrim stvarima.

Popričale smo na početku sa trudnicama o dojenju. O svim početničkim problemima do kojih može doći ukoliko mama nije na vreme i adekvatno informisana. S pažnjom su pratile naše savete a ukoliko ih budu sledile sigurna sam da će uspešno i dugo dojiti. Ako i dođe do nekog problema sigurna sam da će isti ubrzo biti rešen konsultacijama sa nama.

Drugi deo druženja posvećen je nošenju beba.
Isprobavale smo nosiljke, pokazivale pravilno vezivanje, najpogodnije čvorove, a sve kako bi beba bila što idealnije postavljena i što lakša maminim leđima.
Bilo je tu raznih nosiljki. Od neergonomskih sa uskom bazom, koje smo uz pomoć marame popravljale, do onih za stariju decu uzrasta od dve i tri godine. Bilo je tu šarenih tkanih marama, marama sa prstenovima tzv. Ring slingova, mei tai nosiljki, kao i elastičnih marama, koje su najbolji izbor za nošenje novorođenčadi, pa čak i prevremeno rođenih beba.
Mame su sa osmehom na licu šetale sa ispravno vezanim bebama u svojim nosiljkama. Pojedine nam se javljaju i kažu da bebu ne ispuštaju iz ruku od našeg skupa. Ali sve se slažu oko jednog, da im je mnogo lakše i komotnije u životu od kada imaju nosiljku.
Bebe su bile zadovoljne, čula se graja nestašne dece koja su jurila bunkerima igraonice. Bebe u nosiljkama bile su spokojne i mirne i uživale su u maminom dahu i u otkucajima srca.

Da ne pišem puno o svemu, pažljivo pogledajte album sa slikama jer mnogo toga može se nučiti gledanjem.

Ako negde zaškripi javite se!
Uvek smo raspoložene za savet i konsultaciju.

Za kraj želimo sa vama da podelimo jedan tekst koji potvrđuje naše gore iznesene tvrdnje, možda vam je poznat ali nikad nije na odmet obnoviti dobra saznanja.

UŽIVAJTE: Zašto bebe u Africi ne plaču?

autor: Milica Bugarin, članica Tima za podršku dojenju
Album u celosti:OVDE

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!