Novi Sad – Četvrtak na stepenicama sa urednicom časopisa “Moja beba”

Glavna urednica časopisa Moja beba, Aida Bajazet, se u četvrtak, 20. marta 2014. godine u prostorijama Color Press Grupe u Novom Sadu sastala sa čitateljkama. Specijalne gošće su bile doktorica Olivera Savić, pedijatar, i viša medicinska sestra iz Škole za trudnice, Slađana Crvenkov.

Pozivu su se odazvale i članice grupe za podršku dojenju sa predstavnicom Tima za podršku Milijanom Miodanić Manojlović.
Zahvaljujem se na pozivu u ime svih članova grupe.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje

Interesantno druženje je počelo Aidinim osvrtom na Baby Friendlykonferenciju koja je održana 25. februara u Beogradu. Uz priču je počastila 10 mama i 3 trudnice kolačićima i osvježavajućim napicima.

Trudnice su imale priliku da pitaju Slađanu sve što ih zanima u vezi trudnoće. Njihove nedoumice su se odnosile na procedure koje mogu da se rade u toku trudnoće, čemu one služe i ko ih radi. Slađana je dobro objasnila kako se radi amniocenteza, jedna od najčešćih invazivnih procedura. Takođe im je naglasila da se invazivne procedure rade tek po preporuci ljekara i genetičara i da ništa ne treba raditi na svoju ruku. Ekspertni ultrazvuk je obavezan pregled koju svaka trudnica treba da odradi kod specijalizovanog ginekologa. Trudnice su bile zainteresovane i za spisak stvari koje treba da ponesu sa sobom u porodilište.

moja beba stepenice

Mame su imale razna pitanja na koja je odgovarala doktorica Olivera. Mame manjih beba, od kojih najmlađa ima tek 25 dana, je najviše interesovala ishrana beba. Doktorica je veliki pobornik dojenja, pa je u skladu sa tim savjetovala novopečene mame. Kad se radi o ishrani nešto starijih beba, dala je prednost kozjem mlijeku nad kravljim. Takođe je posavjetovala da mame moraju pravilno da se hrane u periodu dojenja, bez izbacivanja određenih namirnica iz svog jelovnika. Bilo je pitanja vezanih za njegu kože sa ekcemom i tu smo dobile interesantne odgovore – što više prirodnih preparata, a što manje industrijskih. Najduže se pričalo o vakcinama – ta tema je interesovala sve mame. Doktorica je objasnila samu srž i bilo nam je mnogo jasnije.

Dve mame koriste platnene pelene za svoje bebe, pa su ukratko prezentovale njihove prednosti. Pojasnile su ostalim mamama i trudnicama kako se pelene održavaju i uvjerile ih da to nije tako komplikovano kao što se čini na prvi pogled.

Druženje se privelo kraju nakon dva sata ugodnog ćaskanja. Redakcija časopisa je podelila poklone čitateljkama i zahvalila se na dolasku. Mame i trudnice su ostale pod jakim pozitivnim utiscima, nadajući se skorom susretu sa organizatorkom.

Milijana Miodanić Manojlović
predstavnica Tima za podršku dojenju

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!