Novi Sad: Tata na porođaju samo ako je lekar

U Novom Sadu, za razliku od Beograda, prisustvo na porođaju dozvoljeno samo tatama – medicinarima, koji su, kako kažu u porodilištu Betanija, obučeni za tu ulogu.

U novosadskim porodilištima, za razliku od onih u drugim gradovima Srbije, očevima nije dozvoljeno da prisustvuju činu rođenja svoje dece. Čak ni ako plate. U beogradskim porodilištima, na primer, očevi uredno prisustvuju porođajima, a u pojedinim ustanovama se ova usluga čak i ne naplaćuje, piše “Press”.

Devedesetih godina, kada je trebalo da bude završeno novo porodilište u Novom Sadu, najavljivano je da će objekat imati i odvojene boksove za porođaje, te da će očevi, ili neko od rodbine, moći da prisustvuju porođaju, ali do danas ova praksa nije zaživela u ovoj ustanovi. I dok je u celom svetu, pa i u našim porodilištima, najnormalnija stvar da rođenju deteta prisustvuje otac, u Novom Sadu je ovo i dalje tabu-tema. Doduše, nadležni iz porodilišta omogućili su prisustvo porođaju budućim tatama, ali samo onima koji su zdravstveni radnici! Razlog za takvu odluku je taj što su zdravstveni radnici upoznati sa higijensko-sanitarnim merama, tvrde u novosadskom porodilištu.

“Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo zauzet je stav da se prisustvo porođaju, za sada, dozvoljava očevima zdravstvenim radnicima na njihov lični zahtev, pod uslovom da su se stekli i svi ostali organizacioni uslovi na Klinici”, kaže za “Press” v. d. načelnika Betanije dr Dragan Budakov.

Prema njegovim rečima, budući očevi zdravstveni radnici su obučeni i edukovani po svim pitanjima vezanim za postojeće faze porođaja i prisustvo u porođajnoj sali, upoznati su sa higijensko-sanitarnim merama, protokolom ponašanja i zahvaljujući stručnoj obučenosti pripremljeni su za prisustvo porođaju.

“Porođajni blok Klinike za ginekologiju i akušerstvo tehnički nije koncipiran da omogućava prisustvo porođaju svim budućim očevima koji bi to želeli, jer bi se time narušila privatnost ostalih prisutnih pacijentkinja”, objašnjava dr Budakov za “Press”.

Nadležni, međutim, nisu objasnili kako to zdravstveni radnici ne narušavaju privatnost drugih porodilja, dok se za ostale očeve verovatno pretpostavlja da će u porođajnoj sali praviti nered ili “odmeravati” tuđe žene.

Iz Ministarstva zdravlja navode da usluga prisustva oca na porođaju spada u „vanstandardne” usluge, koju građani plaćaju po ceni koju utvrđuje zdravstvena ustanova. Očevi koji žele da prisustvuju porođaju trebalo bi da urade potrebne laboratorijske analize.

“Kako bi ova usluga postala standardna procedura, neophodno je obezbediti niz preduslova, kako u pogledu posebnih apartmana za porođaj tako i neophodnih sanitetsko-materijalnih uslova. U zdravstvenim ustanovama u kojima se ova usluga obavlja potrebno je da očevi koji žele da prisustvuju porođaju urade bris grla i nosa i druge laboratorijske analize”, rekli su za “Press” u PR službi Ministarstva.

U Beogradu je situacija drugačija, pa u Kliničko-bolničkom centru “Zvezdara” očevi prisustvuju porođaju potpuno besplatno, a za to su im potrebni samo nalazi brisa nosa i grla koji nisu stariji od tri sedmice. U toj ustanovi navode da svakog meseca oko 25 tata dočekuje prinovu sa suprugom.

Porodilište “Narodni front” takođe dozvoljava očevima da budu na porođaju uz potrebne analize, a po zvaničnom cenovniku koji se na nalazi na sajtu te ustanove, prisustvo porođaju košta 5.000 dinara.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!