Obeležavanje nedelje dojenja nije dovoljna podrška dojenju

Završeno je obeležavanje nedelje dojenja, a Zavod za javno zdravlje Požarevac podelio je diplome uspešnim majkama koje su dojile duže od šest meseci.

Nedelja dojenja se u zavodu za javno zdravlje Požarevac obeležava od  ‘94 godine. Ove godine, zavod je pod sloganom “Podržimo dojenje”, nacionalnu nedelju dojenja obeležio od 2. do 9. oktobra i dodelio diplome za oko 30 majki koje su uspešno dojile svoju decu više od šest meseci.

Pojedine majke su na društvenoj mreži Fejsbuk negodovale su, jer nisu pozvane na dodelu diplome, iako su svoju decu dojile više od šest meseci.

Direktorka zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, Ana Jovanović objašnjava da spisak majki zavod dobija od sestara patronaže.

“Verovatno je tu neka i preskočena i sigurno ćemo obratiti pažnju sledeće godine da možda sve budu obuhvaćene. Nije do nas greška, jednostavno smo taj spisak dobile iz patronažne službe. Ova akcija služi kako bi se obeležila nedelja dojenja, te da se da društeni značaj podršci dojenju. Možda su to neki slučajni uzorci, možda majke koje više dolaze sa decom na neke kontrole i za koje se sigurno zna da doje decu preko 6 meseci. Pripremićemo više i diploma i cveća. Mi kao preventivna zdravstvena ustanova možemo se pohvaliti da je naša promocija zdravlju i podrška dojenju bila adekvatna svih godina unazad, te ako obuhvat majki bude viši od 80 %, pripremićemo i više diploma i više cveća.”, rekla je Jovanović.

Iz preventivne službe zavoda, dr Cvija Stojanović kaže da je ovogodišnji slogan sa akcentom na odgovornost, ne samo odgovornost majki, već i uže i sire porodice, prijatelja, zdravstvenih radnika i zdravstvenih savetnika za dojenje, lokalne zajednice i društva u celini.

[wp_ad_camp_1]

“Zavod svake godine podržava ovu kampanju i organizuje manifestaciju u okviru koje delimo diplome majkama uspešnim dojiljama. Tradicionalno uvek nagradimo od 30 do 35 majki. Nažalost, ne možemo sve majke da nagradimo zato što je broj diploma na neki način limitiran”, rekla je Cvijić.

Jedna od poznatijih savetnica za dojenje, Tereza Kiš izjavila je na sajtu “Superbeba” da je obeležavanje Svetske nedelje dojenja važno, ali smatra da je sedam dana za podršku dojenju nedovoljno za skretanje pažnje…

Šta se dešava ostatak godine?

Gde je ono što je svima potrebno?

Gde je podrška trudnicama svakog dana?

Gde je podrška porodiljama?

Gde je podrška u najtežim nedljama kada se dojenje uspostvlja, kada su žene i deca najosetljivija?

Gde je podrška kada majka poželi da doji svoje dete onoliko koliko priroda to traži od nje?

Gde je tu podrška onima koji žele, mogu i znaju da pomognu? – pita se Kiš.

izvor: boom93.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!