Obeležavanje Svetske nedelje dojenja 2013. – razni gradovi (sa slikama)

snd novi sadPrva nedelja (sedmica) avgusta svake godine, unazad nekih 20 godina preciznije 21 godinu, je nedelja kada su oči celog sveta uprte u dešavanja na polju podrške dojenju. To je nedelja koju Alijansa za podršku dojenju (WABA) obeležava širom sveta i samim tim skreće pažnju na važnost dojenja i na sve teme koje se vezuju za ovu jako bitnu stavku u pravilnom rastu i razvoju svake bebe i deteta. Jako mnogo organizacija i pojedinaca tada obeleži SND na temu koja je zadata i jedinstvena na svim dešavanjima. Ove godine se radilo o Vršnjačkim savetovalištima.

Sa velikim zadovoljstvom sam bila u prilici da lično učestvujem u pripremama u okviru svoje grupe i prisustvujem okupljanju i obeležavanju SND u Novom Sadu ali i kao gošća u Podgorici na njihovom završnom danu SND. Mnogo je mesta na koja sam želela biti ali bila sam sa svima u mislima. Evo priče iz Novog Sada i nekih od utisaka članica “Moja podrška dojenju” koje su ispred grupe organizovala obeležavanja SND 2013.

WABA svake godine označi na svojoj mapi sveta sve organizacije koje su se prijavile za obeležavanje pa se tako za 2013. godinu nalazimo na mestu br. 170 🙂

2013

http://worldbreastfeedingweek.org/pledges.shtml

Novi Sad – T.M.

Moja prva poseta ovom divnom gradu. Najpre da se zahvalim mojim domaćinima na lepo provedenom vremenu i svima koji su učestvovali u samoj organizaciji dešavanja koja se u najvećem delu obavljala online preko grupe za podršku dojenju. Uspešno je pripremljeno sve što je planirano, od mesta, poziva za medije, posluženja, sponzora… Izuzetno mi je drago što smo Željka Šoš kao nutricionista i ja kao vršnjačka savetnica mogle da najavimo uživo u emisiji „Leto na štrandu“ sve što smo planirale i da porazgovaramo na temu SND sa voditeljicama ove emisije. Emisiju smo iskoristili da pozovemo i prisutne majke koje su došle do štranda na kupanje da nam se pridruže tako da je društvo bilo još veće.

snd 2013 ns 1   snd 2013 ns 2
Novi Sad

U okviru obeležavanja održali smo jednu neformalnu radionicu o dojenju na kojoj sam bila u prilici da se lično upoznam sa nekim od mojih članova grupe iz Novog Sada ali i okoline kao i sa novim majkama, tatama i bakama kojima nije bilo teško da dođu i na svoj način pomognu ovu manifestaciju.

Imali smo i podršku sponzora:

Jugoprevoz Kruševac, Spektol iz Novog Sada, Vila Voda iz Novog Sada i Print Plus Servis iz Novog Sada.

Kula – S.V.

Evo kratka priča o jednom dojenju na javnom mestu u Kuli, a u okviru SND. U Beogradu dojim na javnom mestu bez problema jer smo odande, ali smo trenutno kod babe i dede u Kuli u gostima. Šetamo svaki dan i idemo na igralište gde ima puno dece. Imamo tri meseca i jos u porodilištu smo odbili da uzimamo dohranu i nastavili samo sa majčinim mlekom i sisanjem i mnogo smo ponosni zbog toga. Imali smo u početku svakakvih situacija i problemčića, ali se nikada nismo predavale i sada uživamo jer su se i mama i beba izveštile. Kula je prilicno mala sredina gde bi se dojenje na javnom mestu sigurno komentarisalo… ali to nas nije sprečilo da ručkamo na igralištu kada je beba ogladnela i tražila siku onog trenutka kada su nas deca videla da ručkamo, okupirale su nas dve devojčice i sa oduševljenjem gledale i dale svoju podršku. Devojčicama je sve to bilo savršeno normalno, a mi smo uživale u društvu Imamo i sliku kako nas devojčice posmatraju, pa kada je dobijemo od drugarice koja je slikala, poslaćemo je. Nismo prisustvovale okupljanju u Bg jer smo baš taj dan putovale iz Kule za Bg, ali svakodnevno gde god da smo dajemo svoju podršku dojenju. Draga Tereza, hvala na savetima i na posvećenosti. Ogroman pozdrav i zagrljaj, šalju Vam Lola i Suzana. Naravno da nam i podrška našeg tate Marka jako mnogo znači. Cmokic!

Beograd – M.H.

Draga Tereza,ovo je samo jedan delic atmosfere sa skupa u Beogradu u okviru SND-a,bilo nam je predivno,atmosfera potpuno opustena,druzili smo se,prichali,bebe su se sprijateljile i tako… Osam ženica sa svojim bebama s tim da je bilo 7 dečkića i moja curica osma.

snd 2013 bg 1   snd 2013 bg 2
Beograd

Šibenik – K.V.

U Šibeniku nas je bilo šest mama, jedan tata, jedna teta Lili sa fotoaparatom. Sedmero djece, svi aktivni sisavci. Na kraju smo se svi skupili, skoro svi planirani. Falile su dvije mame al na njih smo mislili. Mi smo svratili dok smo čekali nalaze u bolnici, makar smo mislili propustit ovaj susret zbog bubane bebe ali sto kaze Lucija , bolje da smo tih sat vremena proveli tamo s njima nego da smo ćulili u čekaoni labaratorija. Bilo je veselo . Naša draga Ivana Lucev je napravila promo materijal od kojeg je dio zavrsio u pedijatrijskoj, a dio u ginekološkoj ambulanti OB Šibenik.

snd 2013 sibenik 1  snd 2013 sibenik 2 
Šibenik

Zagreb – A.D.

Draga Tereza,

Mame iz Zagreba okupile su se 4.8.2013 u Maksimiru da podržimo javno dojenje i potaknemo druge da gledaju dojenje kao pozitivno i najljepše što majka može ponuditi svojem dijetetu. Došlo nas je oko 15 žena, jedna trudnica…četvorica muževa kao podrška!

Okupljanje se održalo od 18h-20h i u to vrijeme dojile smo, pričale o dojenju i majčinstvu. Dijelila sam letke skupa sa mojim mužem (koji se jako angažirao da sve nauči o grupi..a i o dojenju) i susreli smo se sa svakakvim komentarima i iskustvima. Nažalost bilo i loših. Svejedno nisam se obazirala i dalje sam bila pozitivna i u tom duhu promovirala našu grupu i dojenje. Ponosna sam jer dojim već skoro godinu dana i uživam u svakom danu. Iskreno se nadam da ćemo kroz nadolazeće mjesece imati još veći krug žena na okupljanjima i općenito žena koje doje. Hvala vam što ste tu uz sve nas i podupirete svaki grad i državu. Idemo dalje, sljedeći mjesec Zagreb će imati i medije i snimat će se i emisija za tv. Napraviti čemo i više letaka,trakica…nadam se i plakata…Ako uspijem probati ću naći sponzore.

snd 2013 zagreb 1   snd 2013 zagreb 2
Zagreb

Požarevac – V.N.

Bilo je pet mama i pet beba tri devojčica i dva dečaka svi jedno drugom do uveta Skupile smo se u parku, skup smo zakazale za 11h zbog jedne mame koja kasnije nije ni dosla. Žao mi je sto niko od novinara nije bio ali mi smo se super provele. Upoznale razmenile iskustva i naravno pričale o dojenju. Divno je bilo i ako je napolju bilo vise od 30 stepeni, bebe su to super podnele. Proglašavamo akciju uspesnom u Požarevcu, a sledeća ce biti jos bolja

Pozdrav od beba Neda, Nastasia, Sara, Relja i Danilo sa mamama +jedan tata i jedan brat

snd 2013 požarevac 1   snd 2013 požarevac 2
Požarevac

Šabac – M.K.

Draga Tereza i sve ostale mame jako sam ponosna na članice širom regiona koje su izašle i obeležile SND! A što se tiče skupa u Šapcu ne znam šta reći, toliko priče poziva i obaveštenja o tome a odziv katastrofa. Pa čak ni članice grupe se nisu udostojile da odvoje malo vremena i dođu. Hvala mojoj Nataši i Miri koje su došle. Moja porodica i vi moje “sektašice” bile ste mi najveća podrška. Ipak iako je odziv bio jako loš, za nas skup se čulo u gradu i pohvale stižu od starije generacije Šapčana koji za razliku od ovih mladih mama znaju šta su prave vrednosti.

snd 2013 šabac 1   snd 2013 šabac 2

Šabac

Rijeka – M.V.

UTISCI -odlična ekipa = sretne podojene bebice + sretne mame dojilje -jedva čekamo sljedeći susret -svaki put nova poznanstva, super mame… -jedva čekamo da malci krenu hodati svi pa im napravimo piknik + dojenje

snd 2013 rijeka 1   snd 2013 rijeka 2
Rijeka

Niš – M.B.

Svetska nedelja dojenja je u Nišu obeležena 04.avgusta u Planinarskom domu na Tvrdjavi. Pored nas pet mamica koje smo se oraganizovale i dogovarale, došlo je da dojenje podrži još dve trudnice kao i naše najuže porodice i priojatelji. Moj je utisak da smo izabrale i dobro mesto i vreme okupljanja tako da se u kafiću posle pola sta okupljanja pojavilo još jedno 7-8 mama sa svojim bebama i porodicama pobegavši od vrućine. Svi su se rado pridružili skupu. Razmenjivale smo iskustva, dojile bebe delile bele balone sa zlatnom mašnom, flajere i bedževe. Mogu reći da se obeležavanje nedelje dojenja uspešno završilo jer je druženje trajalo oko dva sata. Pozitivno je i to treba istaći što je od petnaestak mama koje su se tu pojavile samo jedna hranila bebu ad mlekom…ostale bebe koriste i vole siku!

snd 2013 nis 1   snd 2013 nis 2
Niš

O gostovanju u Crnoj gori pogledajte ovde: Uspješno obilježena Svjetska nedjelja dojenja u Crnoj gori

O Loznici možete pročitati ovde: Svetska nedelja dojenja 2013 obeležena i u Loznici

Uskoro VIDEO snimci

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!