Obeležavanje Svetske nedelje dojenja 2013.

Pre tri meseca u okviru grupe za podršku dojenju na socijalnoj mreži Facebook a pod nazivom „Moja podrška dojenju“ pokrenuta je inicijativa o okupljanju i promovisanju dojenja. Uspešno smo odradili dve akcije 01.06. i 06.07.

 Beograd062013 Novi Sad062013 Zagreb062013

na fotografijama članice iz: Beograda, Novog Sada i Zagreba na okupljanju 01.06.2013. godine

U duhu ove akcije u prvoj nedelji avgusta 01-07.08. u više gradova članice grupe će se okupiti po treći put ovog leta i svojim okupljanjima obeležiti Svetsku nedelju dojenja.

Svetska nedelja dojenja se obeležava širom sveta a doprinos ovim obeležavanjima dajemo i mi. Trenutno  majke koje žele da učestvuju prijavljuju svoje gradove i međusobno se organizuju oko mesta i vremena okupljanja.

Za sada se znaju sledeće lokacije i vremena okupljanja:

 • Šabac, 03.08. stari grad na keju, 11:00
 • Niš, 04.08. tvrđava planinarski dom, 19:00
 • Zagreb, 04.08. Maksimir, 18:00
 • Požarevac, 04.08. gradski park, 11:00
 • Novi Sad, 05.08. Štrand kod kućice za dojenje u 18:00
 • Beograd, 05.08. Taš u 17:00

Prijavite se i vi OVDE

Tema ovogodišnjeg obeležavanja je vršnjačko savetovalište odnosno „PODRŠKA DOJENJU: bliska majkama“.

wbw2013 logo h3  logo moja podrska dojenju

CILJEVI Svetske nedelje dojenja 2013.

 1. Isticanje važnosti vršnjačkog savetovanja kao pomoći pri uspostavljanju i održavanju dojenja;
 2. Informisanje javnosti o izuzetnom značaju i dobrobitima vršnjačkog savetovanja i zalaganje za proširenje programa vršnjačkih savetovališta;
 3. Podsticanje osoba koje podržavaju dojenje, bez obzira na njihove kvalifikacije, da istupe i dokvalifikuju se za podršku majkama i deci;
 4. Pronalaženje podrške za dojenje na lokalnom nivou kako bi majke posle porođaja imale kome da se obrate za pomoć i savet;
 5. Podsećanje Vlade i porodilišta na važnost aktivnog sprovođenja Deset koraka, pogotovu desetog koraka, koji se odnosi na povećanje broja isključivo dojene dece.

„U grupi za podršku dojenju koju online uspešno vodim već više od četiri godine trenutno imam nešto više od 8500 članica. Svakodnevno odgovorim na jako mnogo pitanja. Deo njih se vidi na zidu grupe ali postoje i ona pitanja koja ostaju u privatnim porukama kao i anonimno objavljenih, ranije na zidu grupe a od pre nekoliko dana na sajtu www.superbeba.com.

Sama činjenica da se broj članova svakog dana konstantno povećava i da je broj pitanja sve veći, pokazuje da je vršnjačko savetovanje jako potrebno. Ono na čemu insistiram kada dajem savete, ali i kada su u pitanju mišljenja i saveti koje daju članovi grupe, to je na relevantnost informacija. Daju se isključivo saveti u skladu sa najvišim standardima i preporukama koje daju i Svetska zdravstvena organizacija,  kao i medicinsko osoblje koje je prošlo kroz posebne obuke potrebne za savetodavni rad u polju laktacije odnosno dojenja (IBCLC). Svi saveti moraju da budu dati tako da nikako ne naškode ni majci ni detetu, a u delovima gde bi davanje saveta prevazišlo moje mogućnosti tada žene upućujem na adekvatnu konsultaciju sa doktorom kako i treba da bude.“ – Tereza Miljković.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!